Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
1 Ta med kameran till skogen!
En enkel bild av den egna skogen i familjealbumet är alltid bättre än ingen alls. Med åren ser man snart att skogen växer — precis som barnen.
2 Lär dig grunderna
Skogen är ofta en svårfotograferad miljö med varierande ljus. Man måste känna till effekterna av långa eller korta exponeringstider, stora eller små bländare plus en hel del annat.
Gå nära, beskär i kameran. Fotografera mycket och rensa sedan hårt. Sök humor. De och alla andra allmänna råd gäller även i skogen.
3 Satsa på en systemkamera
Den enkla kameran som ställer både skärpa, tid och bländare med automatik kan vara praktisk. Men utan möjlighet till manuell styrning kan den vara oanvändbar i en så utmanande miljö som skogen. Numera är en digitalkamera ett ganska självklart val. Med minst sex miljoner pixlar kan man fånga skogens stora detaljrikedom och bra bilder bör gå att förstora ordentligt.
Men trots den digitala kameraboomen försvarar även filmen sin plats. Framför allt negativ färgfilm är ypperlig i skogsmiljöer. För att få ut kvaliteten hos de bästa negfilmerna förutsätts professionell kopiering eller scanning av negativet. Minilabbens småkopior gör definitivt inte färgnegativet rättvisa. Även diafilmen kan ge bra resultat även om dess korta exponeringsomfång begränsar bildskapandet.
4 Välj rätt objektiv
Vidvinkelobjektivet ger upphov till varierande grad av perspektivfel. Om inte kameran hålls i våg ger vidvinkeln upphov till störtande linjer. Då lutar träden antingen inåt bildcentrum eller ut mot sidorna beroende på om kameran vinklas uppåt eller neråt
Normalobjektivet ger ett naturligare perspektiv och motsvarar ungefär hur våra ögon uppfattar motivet.
Korta och medellånga teleobjektiv är de kanske mest användbara i skogen där valet av objektiv oftast handlar om att begränsa vad som ska komma med på bilden. Det långa teleobjektivet är perfekt för att framhäva detaljer mot en oskarp bakgrund. Du kan även använda det för att ge en illusion av kraftigare stamdiameter än vad som faktiskt växer i skogen. En ganska mager skog kan bli en timmerrik dröm
Att hålla ordning på perspektiven är avgörande i alla sammanhang som rör förband mellan plantor eller i ungskogar.
5 Använd alltid motljusskydd
För alla objektiv gäller att de alltid ska vara utrustade med ett motljusskydd som ger bättre skärpa och färger. Det är en regel utan några som helst undantag.
6 Släpa med stativet!
Din fina kamerautrustning är nämligen inget värd i skogens ofta svaga ljusmiljöer om du inte använder ett rejält stativ som eliminerar skakningsoskärpan. För skogsfotografen blir slutartiderna nästan alltid för långa för att medge frihandsfotografering, framför allt när man vill arbeta med långt skärpedjup, vilket förutsätter nedbländning och längre exponeringstider. Så bit ihop och bär! Skarpa bilder är en god lön för mödan.
7 Korrigera färgtemperaturen
Skogen ska inte vara mintfärgad. För ovana fotografer kan klorofyllet lätt få fel färg. Till bra skogsbilder måste man styra färgåtergivningen och kunna kompensera skiftande färgtemperatur och andra avvikelser, så kallade färgstick.
Digitalkameror har inbyggda funktioner för den saken, hur väl resultatet sedan stämmer i praktiken brukar vara en ganska öppen fråga. Störst noggrannhet i färgåtergivning uppnås om digitalkameran har en funktion för manuell vitbalansering. Den utförs så att en vit yta, exempelvis ett papper, fotgraferas av och används som referens.
Ett vanligt lysrör ger som exempel ett starkt grönstick. Och ett sommarporträtt under en lövkrona kan få den porträtterade att se grön ut i ansiktet.
I skogen är ljuset ofta kallt vilket innebär blåstick i bilderna. Den professionelle diafotografen är därför standardutrustad med både färgtemperaturmätare och en uppsättning filter. För digitala bilder kan en viss grad av avvikelse kan korrigeras i datorns bildbehandlingsprogram.
8 Skapa djup
En av de största utmaningarana är att få ett bra djup i skogsbilderna. Tänk förgrund-bakgrund. Få med människor i bilden. Låg sol i disig skog är en klassiker som gör underverk med djupet.
Leta också former och kontraster: Mjukt mot hårt. Svarta stammar i skugga mot lagom belyst bakgrund.
9 Använd årstiderna – och hela dygnet
Sprakande höstfärger, bitande frost, dimma, dis, regntunga dagar. På hösten finns alla ingredienser som gör skogsfotograferingen livfull och spännande. Samtidigt är jaktsäsongen i full sving med dramatiska händelseförlopp. De andra årstiderna har sina särskilda möjligheter och aktiviteter.
Tidig morgon och sen eftermiddag ger ofta ett fint ljus. Natten erbjuder också sina möjligheter – du har ju med stativet!
10 Kryp omkring
Växla från landskap till extremnärbild. Kika närgånget genom makroobjektivet på granlågans lavar, eller försöker hitta någon bra komposition i de flammande, frostbitna lönnlöven.
Tipsen kommer från Bo Göran Backström