Tar du semester från skogen? Det frågade vi nyligen i tidningen SKOGEN. Den absoluta majoriteten svarade nej, de tar semester just i skogen. ”På sommaren laddar jag batterierna med skogsvård”, svarade någon.
Och det är just det som förenar oss medlemmar: Vi vårdar skogen! Somliga av oss gör det till vardags, som skogsägare eller anställda i olika jobb. Andra använder semestern. En del gör både ock.
Föreningens styrelse har i dagarna tagit fram en enkel vision. Den berättar vad det är föreningen arbetar för att uppnå: Ett hållbart skogsbruk som tar vara på skogens alla möjligheter. Eftersom vi samlar landets mest entusiastiska skogsbrukare kan man kanske tänka att vi redan borde ha nått dit. Men vi vill dessutom sprida insikten om skogens möjligheter till alla andra, både skogsbrukare och övriga människor.
Också i den egna verksamheten kan alla medlemmar hjälpa varandra att få ut mer av skogen, hur välvårdad den än är. Det går alltid att skapa finare ungskogar, vackrare landskap, mer vilt, rikare fågelliv, större nationalinkomster eller ökad sysselsättning. Och framför allt ännu mer glädje i brukandet.
Någon glöder för att skapa mer virke, någon annan för mer mångfald. Båda behöver två saker: lust och ett visst mått av fria händer. Båda saker kan våra politiker bidra med. I Föreningen Skogen har vi goda kontakter med riksdagens mest skogsengagerade politiker. Vi skriver dem inte på näsan vad de ska göra utan bjuder in till diskussioner och ömsesidigt lärande för kloka beslut. Säkert är det därför de gärna deltar och pratar med oss. Som på Skogens dag i riksdagen, då vi fyllde förstakammarsalen med politiker och Skogen-medlemmar. Eller som nu i september: Alla riksdagspartier medverkar när vi på Höstexkursionen diskuterar vad som behövs för att ta vara på skogens alla möjligheter.
Som medlem stöder du dessa kontakter. Men du kan också vara med i diskussionerna.
I juli tar vi på kansliet semester, vi kommer att vara både i skogen och på asfalten. Ha en härlig fortsättning på sommaren, vare sig det är med röjsåg i selen eller främmande platser i blick!
Bengt Ek