Julgranstrender

JulgranstrenderJulgranstrenderSedan Sverige blev medlem i EU har dessa siffror blivit svårare och svårare att ta fram. Därför får detta ses som en historisk överblick.

Trender och priser

2010
Årets julgransstart blir rekordtidig. De börjar redan nu i början av oktober att trilla in förfrågningar om julgranar och information om var det finns julgranar. Som vanligt så ropas det att det blir granbrist i år. Danskarna planerar att öka sin granproduktion med 30 % och det finns fler julgranar till salu än förra året. Det kan stämma vad gäller nordmansgran (ädelgran), då efterfrågan är mycket stor. De verkar gå åt som smör i solsken. Vi importerar c.a 400 000 nordmansgranar från danskarna som är de stora granodlarna. Deras utbud har minskat något de senaste åren. Vi torde kunna importera lika mycket som tidigare men till ett högre pris. De danska granodlarna ser ut att få upp till 180 danska kronor (225 SEK) för de allra finaste julgranarna som är längre än två meter. Det är nästan dubbelt upp jämfört med för fem år sedan. SkogsSverige återkommer så snart det finns mer fakta.

Vår gamle bekant, gransäljaren i Umeå vill i år ha 450 för en kungsgran (+7,1 %) och 290 (samma som ifjol) för en vanlig svensk gran.

2009
Enligt Per Torstensson på Dalby Granar nere i Skåne blir det brist på ädelgranar i år (vi har dock hört det förut). En försämrad hushållsekonomi gör att fler än vanligt får nöja sig mend en vanlig svenska rödgran. trenden är dessutom att granarna blir kortare i år. Det sluter sig Per till av att hans kunder beställt mer granar i längderna 125-150 cm (2009-11-04).

Vår gransäljare i Umeå vill i år ha 420 för en kungsgran (+7,65 %) och 290 (+16%) för en vanlig svensk gran.

I norra Sverige har granarna sommaren 2009 drabbats av omfattande angreppa av skvattramrost som är en svampsjukdom. Under sommaren blev de angripna årsbarren gula och fruktkroppar i form av tunnväggiga blåsor fyllda med orangefärgade sporer utvecklades. Barren föll av senare under hösten. Det innebär att det kan i stora delar av Norrbotten och Västerbotten bli ganska glesa julgranar (om man håller sig till ortens granar) under fem till sex år framöver.

2008
Det ser inte ut att bli några stora förändringar på julgranspriserna, åtmnstone inte i landsorten. En försiktig uppåtjustering på ett par tior får man alltid räkna med. Vår testsäljare i Umeå som vi följt några år, vill 2008 ha 390 för en ädelgran(370 2007)och 250 för en vanlig svensk gran (= samma pris som 2007).

På ett annat ställe är dock granarna några tior billigare, så det kan löna sig att kolla upp priserna, för de varierar.

Enligt färska uppgifter från Stockholm (2008-12-15) kan man få betala upp till 350 kr för en vanlig gran och upp till 600 kronor för en kungsgran. De stora kedjorna som säljer trädgårdsväxter, blommor och dylikt håller dock lägre priser. Man får dock räkna med en lägre servicenivå jämfört med en gransäljare på stan.

Alla (nästan) ska ju ha en julgran. 92 % av sveriges barnfamiljer uppges ha julgran. Bland ensamhushållen uppger 42 % att de brukar ha en gran. 86% av alla som har villa säger att de har en julgran. Om man bor i lägenhet sjunker siffran till 62 %.

Det är få svenskar som vill satsa på julgransodling, till skillnad från danskarna som säkert kommer att utöka sina odlingar för att kunna möta den ökade efterfrågan. 2006 gjorde danskarna en studie av den svenska granmarknaden.

För den som nöjer sig med en vanlig svenska gran (norsk gran, rödgran m.m) ser dock priserna att hålla sig tämligen bra jämfört med fjolåret. Detta på grund av att efterfrågan styrts över mer till Normansgran, utan att den svenska marknaden vuxit mer än marginellt.

2007
Att inhandla en julgran ser ut att bli en dyr affär i år, åtminstone om man vill ha en kungsgran. Det råder brist på sådana julgranar, varför odlarna vädrar morgonluft. Prisökningar på 25-30% är att vänta. Det är framförallt brist på kungagranar, eller kungsgran som nordmansgranen (Abies nordmanniana) brukar kallas. Den har blivit otroligt populär på senare år och fanns 2006 att köpa i tätorter över hela landet. Bara för några år sedan var den mestadels ett storstadsfenomen. Idag ser efterfrågan ut att vara mycket större än tillgången . En odlare i Skåne som kan få fram 20 000 granar har fått förfrågningar om mer än 100 000 dito. Vi är fortfarande hänvisade till att köpa in danska granar, så länge vår inhemska odling inte räcker till.

2006
Steg priserna något. Priset för rödgran 250 kr medan en nordmannsgran kostade 320 kr hos samma försäjare utanför samma stormarknad (2005). Det fanns även ett antal andra försäljningsställen med lägre priser.

I Gävle (2006) kostade en ”vanlig” gran hos julgransförsäljaren vid en bensinmack 140 kronor medan ädelgranen gick på 350 kronor.

För den som föredrog en plastgran fanns en 215 centimeter hög till salu för 449 eller en på två meter för 299.

I Göteborg (2006) kostade en vanlig gran på Avenyn 200 kronor, ej klippt kungsgran 350 kr, klippt dito 500 kr, silvergran 250 kr, enligt uppgift från Skogssällskapet.

2005
En titt på priserna visade att gransorterna skiljde sig tämligen lite i t.ex. Umeå 2005, 200 spänn för en vanlig gran, 290 för en nordmannsgran.

  • Granpriserna steg något 2005. Det ser ut att bli en viss höjning i år också.
  • God jul i sikte för julgransodlare Flera år med sjunkande priser har gisslat de danska julgransodlarna. En omfattande dansk produktionsminskning lämnar dörren öppen för andra aktörer att möta efterfrågan när världens ledande julgransexportör inte mäktar med. Norrmännen har länge satsat målmedvetet på att bygga upp en en egen livskraftig julgransproduktion. I Sverige är situationen mer splittrad.
  • De låga priserna och omläggningen av jordbruksstöden har fått många julgransodlare att kasta in handduken. Den totala danska julgransproduktionen 2005 sjönk kraftigt jämfört med året innan. Priset på julgran började stiga 2005 för första gången sedan millennieskiftet. Produktionsminskningen fick utländska uppköpare att i god tid säkra leveranser av nödvändiga mängder julgran inför kommande säsong.
  • Uppköparnas taktik under föregående år har varit att vänta in i det sista med att köpa för att pressa producenterna att sälja så billigt som möjligt. I år är läget ett annat och enligt Dansk Juletræsdyrkerforening är frågan inte om priserna stiger eller inte, utan med hur mycket de kommer att stiga. Danska odlare fick i genomsnitt 60 DKr per julgran (Nordmannsgran) under 2005. Det lär inte bli mindre 2006 eftersom utbudet av julgran i övriga Europa inte beräknas kunna fylla tomrummet efter det danska produktionsbortfallet. (Källa: Jordbruksaktuellt).
  • Ädelgran blir vanligare?
  • Det ser ut som att ädelgranar har kommit för att stanna.
  • De kostar inte mycket mer än en vanlig gran och barrar mindre.
  • Årets trend en en återvunnen gran?

Denna höst har vi matats med information om klimatändringen och att vi alla måste hjälpa till för att motverka detta och lindra effekterna. Ett sätt kan vara att köpa en begagnad plastgran på en återvinningsbutik.

En snygg plastgran kostade 100 kr och såg helt ok ut.

Mer information på SkogsSverige

Läs mer om Svenska träd
Läs mer om gran
Läs mer om den svenska skogen här på SkogsSverige
Läs mer om hållbart skogsbruk här på SkogsSverige

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb