Julgranssorter

JulgranssorterJulgranssorterPå Rödgran, sitter enstaka barr direkt på grenarna och har en långsmal infästning i motsats till ädelgranar (släktet Abies), vars barr fäster med en cirkelrund skiva. Ädelgranar har barren fastsatta på ett helt annat sätt än vår gran. Barr på upphöjda korta nedlöpande utskott, fleråriga, oftast korta, fyrkantiga eller plattade, med utdragen infästningsyta. I anslutningen mot grenen ser det ut som en sugkopp som håller fast barret.

Svensk gran, rödgran (Picea abies)
Den vanliga, svenska granen (som även kallas norsk gran eller rödgran) har en rödaktig bark. Den står för 80 procent av de svenska julgranarna. Den hör till familjen Pinaceae som har mer än 100 arter i världen. Barren blir omkring åtta till tio år gamla, men senare års försurning anses förkorta livslängden i utsatta områden Den växer snabbt i en julgransodling och är därför billig. Doftar traditionell gran. Håller sig cirka en månad inomhus, om du sköter den rätt.

”Kungsgran”, nordmannsgran (Abies nordmanniana)
En ädelgran som är tålig, inte barrar och har täta grenar, men doftar mer citrus än gran. Den kommer ursprungligen från Turkiet och Kaukasus. Danskarna importerar fortfarande nordmannsfrön från Georgien. Kungsgranen kan klara sig inomhus ända till påsk. Den är inte lika känslig för uttorkning som vanlig gran då den kan samla vatten i stammen. Nordmannsgranen kallas för Kungsgran eftersom jägmästarstudenter från SLU i över 50 år har levererat en sådan gran till kungafamiljen.

Blågran eller stickgran (Picea pungens)
Är mörkgrön och mer tätvuxen än rödgranen. Den kommer ursprungligen från USA. Barren är mycket vassa och grenarna styvare än rödgranens. Den luktar inte gran, snarare illa. En julgransförsäljare har hört av sig till oss. Han tycker att den luktar (citat) ”kattpi.. förlåt , svartvinbär”. Luktupplevelsen kan med andra ord skifta. Den barrar inte så lätt och klarar två månader inomhus.

Silvergran (Abies alba)
Är en odlad prydnadsgran i ädelgranssläktet. Barren är drygt 1,5–3 cm långa, med mörkgrön ovansida och på undersidan svagt silverfärgade ränder. Kottarna blir 10–15 cm långa. Växer vild i Mellan- och Sydeuropa. Är vanlig som odlad gran och frösår sig i södra Sverige. Odlas för skogsplantering och till prydnad i trädgårdar.

Serbisk gran (Picea omorica)
Kommer från balkanområdet, är släkt med vår gran men har vekare grenar. Den är mycket vacker, med ljusare, något silverskimrande barrskrud än vår gran.

”Lasiocarpa”, klippgran (Abies lasiocarpa)
Klippgran är också en ädelgran med samma egenskaper som nordmannsgran, men med smalare krona.Den ser mer frostig ut på grund av mer vitt på barren. Den kommer ursprungligen från Klippiga bergen i USA. Doftar lime. I övrigt likartade egenskaper som nordmannsgran.

Plastgran
Vi får inte glömma bort att det finns de som är allergiker eller av humanitära?? (gran-ulära) skäl vägrar att våldföra sig på en levande gran. En plastgran lämpar sig för för allergiker och är doftfri.

Se svar på en fråga i SkogsSveriges frågelåda.

Mer information på SkogsSverige

Läs mer om Svenska träd
Läs mer om gran
Läs mer om den svenska skogen här på SkogsSverige
Läs mer om hållbart skogsbruk här på SkogsSverige

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb