Julgransskötsel

Skötsel av julgranarSkötsel av julgranarGranen är just ställd innanför dörren. Inom kort har ni raggsockarna fulla av stickiga barr och julstämningen mattas av. Problemen kan undvikas, med lite kunskap och små enkla medel. Det gäller att behandla granen rätt.

A och O är att få tag på en färsk gran. Stora julgransodlare börjar hugga sina granar redan i oktober, november för att hinna med leveranserna. Nu gör det inte så mycket om det är kallt väder eftersom granen har invintrat och inte är aktiv.

När ska granen inhandlas?
De flesta gransäljarna börjar vid första advent. Om det är kallt väder (nollgradigt och kallare), kan man lika gärna köpa granen så snart man hittar en lämplig. De granar som säljaren har ute hanteras ju och utsätts för både det ena och det andra över tiden. De kan bli lite tilltufsade samt tappa grenar och barr.

En gran kan ha upp till åtta barromgångar. De äldsta barren kan lossna året om, vilket är helt normalt. Besikta granen och känn på barren närmast skottens toppar, det är årets barromgång och de ska sitta fast – lossnar de lätt är granen redan torr – sitter de fast är granen färsk.

Ta hem granen och låt den stå skyddad utomhus tills det är dags att klä den.
Som regel – ju längre du skjuter på graninköpet, desto svårare blir det att hitta en fräsch och oskadad gran.

Om du hugger den själv

Transport
Granen kan transporteras oskyddad endast korta sträckor (under ca 10 km) på t.ex. biltak. Särskilt vid kallt väder bör granen skyddas mot vinddrag genom att packa in den i t.ex. plast.

Granen måste vänja sig vid värmen
Om granen är frusen, bör den tinas upp långsamt före man placerar den i foten. En bra upptiningsplats är ett svalt utrymme med några plusgrader. I norra Sverige kan det skilja 40 grader mellan utomhus- och inomhustemperatur (-20 till +20). En gran som utsätts för detta i ett steg riskerar att barra tämligen snabbt.

Placera inte granen för nära element, kaminer eller andra värmekällor. Låt granen tina långsamt i ett par dygn så att rotändan hela tiden står i ett vattenämbar. Om man inte har tillgång till ett svalt utrymme, kan man ta in granen i t.ex. tvättrummet. Rotändan placeras i ett vattenämbar och barren duschas genast med kallt vatten och på nytt efter ett par timmar. Efter ca 8 timmar är granen färdig att sättas i fot.

Placering av granen i foten
Skaka av döda barr. Kontrollera rumshöjden och korta av granen vid behov. Även om granen inte behöver kortas av så bör den ändå få en ny snittyta genom att ta bort några centimeter av rotändan. Man skall inte avlägsna bark från rotändan, utan granen bör rymmas i foten som sådan.

Här har de som köper en nordmannsgran (kungsgran) ofta ett problem. De är ju odlade under optimala förhållanden och är ofta mycket tjocka i rotändan (elefantfot). Våra standard-julgransfötter kan vara för trånga för dessa, vilket innebär att man tvingas ”snickra” lite på rotändan för att få ner den i foten. Ta inte mer än absolut nödvändigt. Om man tar för djupt kommer man in i vattenledningsbanorna och riskerar att få in luft i stammen, vilket stoppar vattentransporten.

Du kan också gå till SkogsSveriges frågelåda om du vill veta mer.  Sök på ordet ”julgran”.

Grundtips för julgranen:

  •     Välj en färsk gran.
  •     Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen (se ovan)
  •     Mycket vatten – utan socker eller magnecyl.
  •     Skär skåror i granens fot.
  •     Se till att den har en färsk yta i sågskäret.
  •     Slå inte rotändan mot golvet, då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist.
  •     Man kan gärna spreja med vatten på grenarna, på samma sätt som man duschar blommor.

En ”seriös” f.d. forskare på skogis tipsade om man kan ge julgranen en skvätt whisky – då trivs den ännu bättre. Alternativt kan man lägga i en kopparslant i granfoten.

Samme forskare hävdar att när granen stått några veckor i vatten börjar rotstumpen gegga igen av svampar och föroreningar, vilket försämrar eller helt förhindrar granens vattenupptag. För den som vill ha sin gran längre än 2-3 veckor kan det vara något att tänka på.

Enligt en amerikansk julgransforskare (Gary A. Chastagner, Washington State University) bör julgransfoten rymma minst en liter vatten för varje tum (c:a 2,5 cm) av stammens diameter. Ofta blir det väldigt lite utrymme kvar när granen satts ned och vattenbrist uppstår därmed.

Chastagner tror inte på att granen lever längre genom olika tillsatser. I ett uttalande för National Christmas Tree Association varnar han speciellt för att tillsätta vodka i vattnet:

”Alcohol is actually a chemical that is used to dehydrate or remove water from plant tissues. Displaying trees in plain water is actually the most effective way of maintaining their freshness and quality.” sic!
 (Alkohol är en kemikalie som används för att dehydrera eller dra ur vattnet från plantbiomassa. Att ge träd rent vatten är faktiskt den effektivaste metoden att bibehålla trädets fräschör och kvalitet- så det så!)

Mer information på SkogsSverige

Läs mer om Svenska träd
Läs mer om gran
Läs mer om den svenska skogen här på SkogsSverige
Läs mer om hållbart skogsbruk här på SkogsSverige

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb