Skoglig och skogsindustriell forskning bedrivs på flera håll
Den skogliga och skogsindustriella forskning som bedrivs vid universitet, högskolor och institut (UHI) finansieras med både offentliga och privata medel.
Finansieringen sker dels genom statliga basanslag och stöd från statliga fonder, myndigheter och råd liksom EU:s ramprogram för forskning. Dels genom satsningar av företag och stöd från privata fonder och stiftelser. Till det kommer den forskning och utveckling som bedrivs av företag inom skogsnäringen.
Här nedanför har vi samlat länkar till större forskningsfinansiärer som bland annat ger stöd till skoglig och skogsindustriell forskning.
Forskningsråd och myndigheter
Energimyndigheten är Sveriges största forskningsfinansiär för energiforskning.
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling inom verksamhetsområdena miljö, areella näringar och samhällsbyggande.
Naturvårdsverket finansierar forskning via miljöforskningsanslaget och viltvårdsfonden.
Vetenskapsrådet är Sveriges största statliga forskningsfinansiär och ger stöd till forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom alla vetenskapsområden.
Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet och ger bidrag till innovationsprojekt och forskning som behövs för att utveckla nya lösningar.
Stiftelser
Brattåsstiftelsen har till ändamål att verka för och stödja skoglig vetenskaplig forskning, i första hand i frågor som är angelägna för det enskilda skogsbruket och övrigt skogsbruk utanför det egentliga storskogsbruket.
KK-stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att finansierara forskning och kompetensutveckling vid Sveriges högskolor och nya universitet, när det sker i samverkan med näringslivet.
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse stödjer i huvudsak grundforskning inom medicin, teknik och naturvetenskap.
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse
Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) förvaltar ett flertal stiftelser som främjar vetenskaplig forskning och utveckling inom den gröna sektorn.
Mistra (Siftelsen för miljöstrategisk forskning) stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling.
Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.
Södras stiftelse för forskning, utveckling och utbildning har som uppgift att främja forskning och utveckling som har betydelse för skoglig och skogsindustriell verksamhet i södra Sverige.
ÅF:s forskningsstiftelse ÅForsk har till ändamål att verka för forskning i första hand inom sina ändamålsområden: inftastruktur, hållbarhet, material, produkter från förnybara källor, energi, utveckling av processer, säkerhet och miljö.
Finansiering från EU
EU finansierar forskning genom så kallade ramprogram för forskning, utveckling och innovation. Horisont 2020 (Horizon 2020) är EU:s nuvarande ramprogram för forskning och innovation. Programmet löper under perioden 2014-2020 och har en total budget på runt 70 miljarder euro.