Fantastiska träd

rumskullaeken

Vi har märkt genom åren här på SkogsSverige att det finns ett stort intresse för höga, grova och på andra sätt speciella träd. Därför har vi här samlat några fakta om sådana träd.

Gamla, grova och grandiosa granar

Sveriges vid tillfället högsta gran mättes i Mölnbacka i Värmland 2018 och mäter 49,4 meter. Det är Skogsforum.se som, med hjälp av laserdata från SLU, har identiferat detta träd (en vanlig svensk gran – Picea abies) i sin jakt på ovanligt höga träd. Läs om granen här och se video om jakten på rekordgranen! Den dödades dock av granbakrborren (men stod kvar augusti 2021).

Det tidigare höjdrekordet för gran innehades av en silvergran (Abies alba). Under en exkursion till Omberg vid Vätterns strand i Östergötland under våren 2016 mätte studenter vid Skogsmästarskolan en silvergran på 49 meter, rapporterar tidningen Skogen (11/2016) och corren.se. Granen växer på Sveaskogs mark.

Nästan lika hög var till och med mars 2003 en gran i Lekvattnet i nordvästra Värmland. Den var vid fällningen 48 meter hög med en omkrets på 2,52 meter i brösthöjd. Volymen uppmättes till 12,5 kubikmeter.

Sveriges, och till och med världens, äldsta inrapporterade träd är också det en gran. En 9550 år gammal gran på Fulufjället i Dalarna, enligt ett pressmeddelande från Umeå Universitet 2008. Granen har visat sig vara en seg överlevare som klarat sig genom att växla mellan upprätt träd och krypande buske i takt med klimatets svängningar.

På webbsidan tallar.se rapporteras Sveriges grövsta inhemska gran ha en omkrets på 4,42 meter (mätt 2017) och den växer i Cedersberg, Linköping. Vi har dock också en uppgift på en gran som lär ha en omkrets på 4,86 meter och växer i Bröllopstorp i Västergötland (men källan är okänd).

 

Fantastiska furor

I Sverige betydde tall ursprungligen det unga trädet och fura trädet när det var vuxet nog för avverkning men under 1800-talet började man i södra delarna av Sverige att använda fura om alla tallar. Normalt blir en tall 250-400 år gammal om den får växa fritt.

Sveriges äldsta kända tall är dock betydligt äldre än så. År 2002 fann forskare en individ på Hornslandet utanför Hudiksvall som var minst 757 år, rapporterat i Svensk Botanisk Tidskrift 98:6 (2004). Länge var den äldsta kända tallen en tall i Muddus nationalpark utanför Gällivare. Forskare har konstaterat att tallen i Muddus har överlevt skogsbränder 1413, 1507, 1596 och 1771.  En annan gammal svensk tall var 654 år då den avverkades 1913 i Svärdsjö, Dalarna.

Sveriges högsta kända tall var länge en individ på 36 meter som växer i Böda kronopark på Öland. År 2017 uppmättes ett ännu högre exemplar (av Fredrik Melakari, planläggare på Södra). Denna tall växer i Gräsmark, Sunne kommun, Värmland och har en total höjd på 37,8 meter. På skogsforum.se kan du se en kort video om denna tall: Se video om landets högsta tall 2017.

Men 2018 mätte Skogsforum en ännu högre tall på 40,6 meter. Denna tall växer i Mölnbacka i Värmland (inte långt från rekordgranen som beskrivs ovan). Läs om denna tall på Skogsforum.se.

Webbsidan tallar.se rapporterar Ullebotallen som växer i Bottnaryd, Jönköping som Sveriges grövsta (enstammiga) tall. Den hade år 2016 en omkrets på 4,82 meter.

Bamsebjörkar

År 2013 rapporterade Morgon i P4 Östergötland om det som kanske är Sveriges största björk. En stor bjässe i vilket fall, som då mätte 3,50 meter i omkrets och var uppskattningsvis 28 meter hög.  

Enligt uppgifter till SkogsSveriges egen ”Trädkuriosa” ska dock Datorteket i Ljusdal har mätt en björk vid Borrgården, utanför Ljusdal år 1998 som var grövre. Den mätte då 4.01 m i omkrets, 30 cm ovanför marken! 

 

Rekordeken i Norra Kvill

Ekar kan bli mycket gamla och Rumskullaeken, eller Kvilleken, vid Norra Kvill i Småland (bilden överst på sidan) är kanske Sveriges mest kända gamla ek och en riktig bjässe. Den mäter 14,33 meter i omkrets nedtill och uppskattas vara cirka 1 000 år gammal.

 

Rekord i al

I Sverige växer klibbal (Alnus glutinosa) och gråal (Alnus incana). Sveriges största al (en klibbal) lär vara en individ som växer i centrala Hjo i Västergötland. Den mätte (oklart när den mättes) 5,6 meter i omkrets, är 21,7 meter hög och har en krona på 21 meter i diameter.

År 2018 mätte Skogsforum.se dock en klibbal med den imponerande höjden 32,6 meter. Den växer i Mölnbacka i Värmland (i samma område som rekordgranen och rekordtaleln som beskrivs ovan). Läs om alen här och se video från Skogsforum om den unika skogen i Mölnbacka.
 

Grov alm och ask

Sveriges grövsta alm kan vara en individ som växer på Torpön i sjön Sommen i Östergötland, enligt en lista över Sveriges största träd sammanställd av Per Österman (efter en tävling som tidningen ATL utlyste 1999). Den almen hade en omkrets på 7,80 meter vid mätningen.

Enligt samma lista kan Sveriges grövsta ask vara en individ som växer i S:t Annas skärgård i Östergötland. Den hade vid mätningen en omkrets på 9,23 meter! 

Världens trädgiganter 

General ShermanVärldens största träd, sett till volym, växer i Kaliforniens kusttrakter – redwoodträd, mammutträd och sequoia. Det största av dem alla är ett mammutträd med smeknamnet General Sherman som växer i Sequoia National Park.
Det är 83,8 meter högt, har en omkrets på 31,3 meter och en diameter längst ner vid basen på 11,1 meter. Det
gör detta träd till världens största nu levande, organism! Dess aktningsvärda ålder uppskattas till mellan
2 300 och 2 700 år. 

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb