Visste du att 25% av Sveriges totala energianvändning kommer från förnybara biobränslen? I uppvärmning och industri är bioenergin dominerande och den växer kraftigt inom elproduktion och transporter.
Huvuddelen av den bioenergi vi använder i Sverige har sitt ursprung i skogen. Av de cirka 110 TWh bioenergi som produceras kommer 90 procent från skog och skogsindustri. Jordbruket bidrar med cirka 1 TWh.
Biobränsle
Biobränsle är biomassa avsett för energiändamål. Biomassa är material med biologiskt ursprung som inte eller endast i ringa grad omvandlats kemiskt.
Till biobränsle räknas enligt svensk standard (37) trädbränslen, stråbränslen och energigrödor. Biobränslen förnyas ständigt till skillnad från fossila bränslen
Fossila bränslen som naturgas, kol och olja bildades för flera hundra miljoner år sedan och nybildas inte enligt vad som är känt.
Biomassa i stråbränslen och energigrödor har en tillväxtsäsong av 5-6 månader.
Energiskog på åkermark lämnas att tillväxa i fyra år mellan avverkningarna. Optimal tillväxt kräver nyanläggning efter 24 år.
Trädbränslen från skogen kan bli upp till 100 år gammalt, beroende på tillväxt och avverkning
Trädbränslen är t.ex. rester från avverkningen, grenar och toppar som vanligen kallas grot.
Det kan också vara restprodukter från såg- och massaindustrin som spån och bark,
eller träavfall som rivningsvirke och pallar. Avlutar är organiska föreningar som bildas vid framställning av pappersmassa när träflisen kokas i lut. Kvar i den använda luten blir de organiska föreningarna som kan brännas. Luten kan också förgasas för framställning av drivmedel.
Se även om Skogsbränsle på Skogsstyrelsens webb.