Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker? Skogssektorns webbportal SkogsSverige ger nu 150 tips för en lyckad jul med gran. Har vi världens längsta julgranslista?
Hur vill du att granen ska se ut?
- Om du tycker att den här listan är för lång och krånglig så läs bara punkterna 40-42: Låt granen acklimatisera sig om det är kallt när du skaffar den.
- Äkta granar kan ha stamklykor, stamkrökar och andra udda egenskaper. Bejaka naturen och slå till på en sån (men försök få rabatt om du köper den). På kontinenten finns till och med en stadig efterfrågan på dubbeltoppar.
- Rätt längd. Vet du hur högt du har i tak? Många har tagit fel.
- Du räknar förstås med att julgransfoten ska få plats. Man betalar ju för längden, så köp inte onödigt lång gran.
- Har du tillgång till andra trädslag? Svårt att välja? Ädelgranar är ett annat trädsläkte än vår svenska gran. De behåller barren till och med när de torkar.
- Vår svenska gran är ganska krävande. Att kungsgranen har lättare att behålla barren har många noterat. Men den behöver vatten efter avverkning. Det finns andra granarter som klarar sig bättre vid torrlagring eller om man behöver visa upp den utan bevattning.
- Klippgranen, från klippiga bergen, är ett annat alternativ. Liknande egenskaper som nordmannsgranen men ser mer frostig ut på grund av mer vitt vax på barren. Doftar lime.
- Blågran (stickgran) har mycket vassa barr och grenarna styvare än rödgranens. Den luktar inte gran, snarare illa.
- Serbisk gran kommer från balkanområdet, är släkt med vår gran men har vekare grenar. Den är vacker, med ljusare, något silverskimrande barrskrud än vår gran.
- Traditionen tillåter även andra trädslag. Tall är vanlig i USA. Enar kan vara fina.
- Utegranar behöver normalt kraftigare grenar för att hålla belysningen. Då kan toppar från stora träd vara bra.
- Det kan vara bättre att kapa ett långt toppskott än att ta bort yviga grenar nedtill.
- Två glesa granar kan najas ihop till en lite tätare. Gör man det snyggt är det ingen som märker. Vi lovar, SkogsSverigeredaktionen har provat.
- Om granen ska stå i ett hörn kan du kanske hitta en osymetrisk som du får billigt. (Eller så att du slipper leta mer i skogen.)
- En tilltagande europeisk trend är granar för compact living. De väljs ut i skogen eller ansas på plantagen så att de är smala. I Tyskland kallas de ”Raumwunderbaum”. Vissa säljs till och med halva så att de kan ställas direkt mot väggen eller rent av fästas på väggen…
Trendspaning: Vill du hänga med i vad som gäller julen 2020? Köp pyntet och granen i tid! Flera affärskedjor internationellt rapporterar om stark uppgång i efterfrågan när alla ska coronacocoona hemma i jul. Vitpudrade plastgranar blir mer inne internationellt i takt med varmare klimat och inställda utomhusevents där stadsbor får tillfälle att uppleva snön. Självplock vinner allt mer insteg i Sverige och inredningsaffärer uppger att väggprydnader i granform fortsätter att trenda. Vidare är mer realistiska plastgranar sakta på uppgång, med bättre barryta och oregelbundna kvistar.
- Köp en plastgran om någon i hemmet inte tål en äkta gran.
- Det viktigaste tipset för att köpa en vacker gran är att slå till i dagsljus. När mörkret fallit, i gatlyktans sken, ser de ratade granarna mycket finare ut. ”På natten är alla katter grå.”
- Besök din granleverantör när hen har fått en ny leverans. Kanske tidigt på dagen i stället för sent.
- Varma höstar bidrar till att granarna snabbare släpper barren när de kommer inomhus. Frost under oktober och november anses ge trognare barr. Om det är mycket milt väder kanske du därför inte vill köpa granen tidigt i advent.
- Om du väntar länge med graninköpet kan det å andra sidan bli svårare att hitta en fräsch och oskadad gran.
- Köp inte granen för sent. Den far bäst av en stunds vila och acklimatisering (se nedan). Österrikiska julgransodlare rekommenderar köp mellan den 8 och 14 december.
- Besikta granen och känn på barren närmast skottens toppar, det är årets barromgång och de ska sitta fast. Lossnar de lätt är granen redan torr – sitter de fast är granen färsk.
- Fortsätt med att dra handen genom grenverket för att se om det fastnar mycket barr.
- Stampa ner granen i marken för att se om den redan tappar barr.
- Titta samtidigt hur den ser ut när grenarna viker ut sig. När den har legat stuvad med andra granar kan den se mer tät och kompakt ut. Den ser ofta glesare ut när den kommer hem och tinar.
- Köp en färsk gran så klart. Några veckor i lager brukar granar klara sig om de lagrats i minusgrader.
- Dra dig inte för att förhöra säljaren om när och var den är huggen och hur den är lagrad. De flesta julgranssäljarna är som folk är mest – ärliga. Stora julgransodlare börjar hugga sina granar redan i oktober-november för att hinna med leveranserna.
- Fråga om du kan få granen nätad.
- Om säljaren hjälper dig att kvista granen nedtill kan du behålla grenarna som julpynt.
- Belöna din frusne julgranssäljare för hennes eller hans mödor. Bjud på en mugg termoskaffe.
- Granen bör ha ett färskt kapsnitt (två centimeter upp) för att ta upp vatten. Enklast att be säljaren.
- Vill du ha en ekologisk gran kan du köpa en från vanlig skog. Där används till exempel inte ogräsgifter. Och om skogen brukas miljöcertifierad enlig FSC eller PEFC så kommer den från extra miljöanpassat skogsbruk.
- Det finns också granar från granodlingar som är kravmärkta. De kommer från odlingar utan konstgödsel och bekämpningsmedel.
- Tänk på miljön. Naturskyddsföreningen rekommenderar en levande gran före plastgran. En studie i Montreal, mellan odlad gran och konstgjord, visade på betydligt mindre klimatavtryck från den levande granen. Om man inte förlängde den konstgjorda granens liv från sex år till 20. Men båda hade minimal miljöpåverkan jämfört med bilandet vid jul.
- Närodlat är bättre än fjärrodlat.
- Gynna den biologiska mångfalden genom att gallra bort granen från en lövrik skog.
- Fråga var du kan lämna granen efter jul.
- Var väljer du att köpa? I stadsdelar där bostäderna kostar mycket kostar ofta granarna mer. Men ibland erbjuds därför samtidigt ett kräsnare urval.
- Fråga om du får komma tillbaks med granen om den barrar före jul. Sådant händer.
- Man kan alltid pröva att förhandla priset. Men många gransäljare är luttrade. Visa gott humör!
- Begär kvitto om du behöver.
- Granen bör transporteras oskyddad bara korta sträckor (under en mil) på biltak. Fartvinden torkar ur barren.
- Särskilt vid kallt väder bör granen skyddas mot vinddrag på hemvägen. Packa in den i t.ex. plast.
- Granen behöver acklimatisera sig. Gärna ett dygn. Det kan ju skilja 40 grader mellan utomhus- och inomhustemperatur (-20 till +20). En gran som utsätts för detta i ett steg riskerar att barra tämligen snabbt.
- Ta alltså hem granen och låt den stå skyddad utomhus och börja acklimatisera sig tills det är dags att klä den. Eller i garaget eller på en skyddad balkong.
- Varför inte plantera en julgran utanför fönstret, om du har egen tomt? Så småningom är det dags att använda den inne. Och då har du säkert redan planterat en ny några år tidigare.
- En bra upptiningsplats är ett svalt utrymme med några plusgrader.
- Sätt den bums i vatten när den kommer hem om det är plusgrader. Nu ska den ha vatten ända tills den åker ut.
- Duscha barren med kallt vatten och på nytt efter ett par timmar.
- Om du inte har någon lämplig acklimatiseringsplats kan du ta in granen i badrummet och öppna fönstret ett tag.
- Klipp upp eventuellt nät nerifrån och upp, det är skonsammare för grenarna som inte fastnar lika lätt i nätet.
- ”Final cut”: När man sätter granen i vatten bör man kapa den i rotänden för att få ett bra vattenintag, fritt från kåda och skadade öppningar på vattenbanorna.
- Gör inte kapet med en cirkelsåg, värmen kan täppa igen vattentransportvägarna. Handsåg eller motorsåg går bra.
- Skaka av döda barr, men stampa inte foten i golvet eller marken efter att du kapat änden. Då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist.
- Kontrollera rumshöjden och korta av granen vid behov.
- Att kapa toppen skadar inte julgranen fram till påska.
- Placera granen en bit bort från element, kaminer eller andra värmekällor. Risk att den torkar ut.
- Har du brandsläckare på plats?! Vet hela familjen var den står och hur den används?
- Julgranen kan i sitt rotlösa tillstånd även vara känslig för omfattande drag från öppet fönster.
- Sätt julgranen i en fot som rymmer mycket vatten. Den dricker ofta 1-2 liter om dagen.
- Det första vattnet får gärna vara lite varmt för att underlätta vattentransporten.
- En del tror på effekten att snedkapa rotänden för att få större vattenupptagande yta. Men många avråder.
- Ställ inte en rak snittyta mot platt botten i julgransfoten.
- Man skall inte avlägsna bark från rotändan, utan granen bör rymmas i foten som sådan.
- Nordmannsgran (kungsgran) är odlade under optimala förhållanden och är ofta mycket tjocka i rotändan (elefantfot). Våra standard-julgransfötter kan vara för trånga för dessa, vilket innebär att man tvingas ”snickra” lite på rotändan för att få ner den i foten. Ta inte mer än absolut nödvändigt. Om man hugger till foten för djupt kommer man in i vattenledningsbanorna och riskerar att få in luft i stammen, vilket stoppar vattentransporten.
- Om du saknar julgransfot kan du använda en avlagd bastrumma att ställa granen i, tipsar Country Living.
- Den gamla foten med fyra skruvar har lång tradition. Men det finns modeller där en wire hjälper till att dra åt på fyra sidor av trädet. Värt pengarna. Mycket lättare att få trädet att stå rakt, tycker SkogsSveriges redaktion.
- Du kan också liva upp julen med den ursprungliga traditionen att hänga den upp och ner från taket.
- En gran per barn? Ställ upp två, tre eller fyra lite mindre granar till en julgransskog. De kan få stå trångt. Varje barn får klä sin gran.
- Klä granen enligt ett tema om du inte är notoriskt traditionsbunden. Kanske skogstema? Eller ett politiskt?
- Anpassa julpynt och omgivning till brandfaran. Den är liten i en julgran med frisk vattenstatus men kan öka betydligt om den börjar torka. Och branden kan bli mycket häftig i en torr gran.
- Använd stark julgransbelysning! Forskning på balsamgran i östra Kanada visar att fotosyntesen fortsätter efter avverkning. God fotosyntes håller trädet och barren i bättre kondition. Bäst effekt hade LED-belysning i vitt och rött.
- Levande ljus är trots allt vackrast. Men tänd i så fall bara när du är på plats och sitter och njuter av granen.
- Låt Halloween och jul smälta samman. Nu finns det svarta plastgranar. Vita har vi ju sett tidigare år, men halloweensvart tar väl ändå priset i amerikansk folklighet?
- Visst ska man ha en stjärna i toppen! Vill man öka effekten kan man ta en sådan där stor indisk som brukar hänga i våra fönnster. Eller möjligen använder man en flagga, men sedan är det väl stopp? Nej då, det finns många andra alternativ för den som söker på nätet. Här är några exempel på vad du kan pynta med. Du kommer att vara i gott sällskap – eller åtminstone inte den första som gör det: Rosett, en stor bokstav (t ex från familjens efternamn), miniskridskor, pepparkakshus, kokard, vimpel (från till exempel fotbollslag eller amerikanskt sommarläger), tallkottar, äkta fågelbo med köpta chokladägg. Eller en julstjärna – blomman alltså.
- Du ser förstås till att granen alltid har vatten. Luftbubblor i ledningsvävnaderna stoppar transporten.
- Undvik starkt klorerat kranvatten.
- Byt gärna vatten, fyll inte bara på. Så kan du slippa smuts som fyller igen trädets transportbanor för vattnet.
- För liten granfot är ett av de vanligaste felen, granen får torka ut mellan påfyllningarna. (Vill du beräkna åtgången av vatten? Enligt vissa uppgifter förbrukar granen ungefär en liter vatten per dag och inch (2,5cm) som stammen har i diameter längst ner.)
- Om foten ändå blivit tom på vatten får granen svårt att suga upp nytt vatten. Kapa den två centimeter igen för att få ett fräscht ”vattenintag” utan luftspärrar i ledningsbanorna.
- Om du skulle komma på idén att använda avkalkat vatten: Gör inte det. Det har natriumhalter som är ohälsosamt höga för ditt julträd.
- En del tror på växtnäring i vattnet.
- Tänk ut en rutin som får dig att minnas att vattna.
- Minskande vattenförbrukning efter några dagar eller en vecka kan vara en signal på att trädet inte klarat sig så bra utan håller på att torka.
- När granen stått några veckor i vatten kan rotstumpen börja gegga igen av svampar och föroreningar. Det försämrar granens vattenupptag. Den som vill ha sin gran längre än 2-3 veckor kan fundera på att kapa av någon centimeter i foten igen.
- Man kan gärna spreja med vatten på grenarna, på samma sätt som man duschar blommor. Särskilt i början när den är extra känslig.
- Åtminstone i USA finns sprayer både för att bevara fräschören och minska risken att trädet tar eld. Men flammskyddsmedel rekommenderas varken för grossister eller i hemmet. Somliga kan skada barren och öka uttorkningen.
- Det finns antideodoranter som lägger en tunn film över barren. Men de gör ingen större nytta om man inte sprayar på så mycket att granen blir kladdig.
- Men lyssna inte på ryktet att man kan använda hårspray.
- Flammskyddsmedel rekommenderas varken för grossister eller i hemmet. Somliga kan skada barren och öka uttorkningen.
- Insektsgifter brukar inte behövas men man kan använda såpa eller rengöringsmedel för krukväxter.
Sänk temperaturen i rummet några grader. Särskilt när ni är många som samlas där.
- I Tyskland finns en tradition att stoppa in en grankvist i öppna spisen och sedan låta röken sprida sig i rummet. Men tänk på brandsäkerheten.
- Ställ undan fruktskålen. Granar avger etylen precis som äpplen. Etylen fungerar som ett växthormon och styr bland annat mognaden hos frukter. Etylen från granen kan alltså få en del blommor att vissna och andra att tappa sina blad.
- Gå på upptäcksfärd: Ställ en glasburk under granen och se om det ramlar ner yrvakna små insekter. En nyhuggen gran kan innehålla upp mot 10 000 individer av ett femtiotal olika arter. Men insekterna brukar vara av oförargligt slag.
- Leta efter de små knölarna som ofta finns på kvistarna och ser ut som en ananas i miniatyr. Om de är färska innehåller de en granbarrlus på tillväxt. Låter läskigt men är helt ofarligt.
- Tänk på de fina julkläderna och juldukarna: Håll lite uppsikt på kåda som kommer i olika mängder från olika träd och trädslag.
- Ibland luktar granen illa. Förklaringen kan vara att den är tagen på torvmark. Där bildas gaser som t.ex metan. Dessa får granen med sig via rotsystemet. Väl inne i värmen börjar granen andas ut dessa gaser som sprider en obehaglig doft inne i rummet. Det hjälper nog tyvärr inte att duscha granen eftersom lukten kommer inifrån, via barrens klyvöppningar. Man kan bli tvungen att skaffa en ny.
- I Sverige brukar julträden vara invintrade när de huggs. Det är bättre än att ta dem när de fortfarande växer – även om de sköts bra.
- Om du inte äger mark finns det gårdar som arrangerar julgranshuggning och korvgrillning.
- Hos vissa julgransodlare – med eller utan självplock – kan man välja ut och reservera sin gran några månader i förväg.
- Det finns 330 000 skogsägare i Sverige. Be en av dem om lov. Det är inte alls otänkbart att du får hugga en gran som ändå inte ska blir stor. Till exempel i en kraftledningsgata.
- Du behöver även lov för att ta grenar från träden.
- Om du inte känner någon markägare kan ibland den lokala Skogsstyrelsen hjälpa dig att kolla upp vem som äger skogen.
- Att hugga julgran i snö är mysigt men jobbigt. Och man ser inget vidare om det är en snygg gran. Skaka av snön innan du hugger, och kolla också höjden när du tänkt bort de nedersta grenvarven.
- Hugg inte utan lov. Det är stöld. (Och vem vet, bonden har kanske tröttnat på stölder och hällt griskiss som frusit på granarna utmed vägen.)
- Undvik att ta en gran i sumpiga områden eller i en myrkant. En sådan gran kan börja lukta illa av sumpgaser, metangas m.m. som trädet tagit upp på platsen.
- Att bara lämna den gamla granen på gatan är straffbart enligt 29 kapitlet 7 § Miljöbalken.
- Det finns många sätt att återvinnan granen, även för den som inte har en egen skog att lägga den i. Många kommuner samlar in granar och eldar dem till energi. En gran räcker till nog med el för att köra fyra maskiner tvätt, uppger Stockholm Vatten. Hör med kommunen om du inte vet vad du ska göra av din gran.
- Du kan också låta granen barra av sig och sedan spraya den vit som modegran till nästa år.
- Många fler heminredningstips av gamla julgranar hittar du på nätet.
- Lös en julnöt till plundringen. Om en kubikmeter stamved binder upp ett ton koldioxid: Hur mycket koldixid binder din julgransstam upp?
- En halv miljon barr. Är de svåra att få ur mattan? Vi har hört att man kan hälla ut bakpulver som gör att kådan klibbar mindre… Sedan suger man med dammsugarens smala munstycke.
- Julgransvasar är en bunt julgranar som du sänker i ditt fiskevatten för att få bra uppväxtmiljöer för abborre och gädda.
- Tillverkare varnar för att köra en massa julgranar i flistuggen. För mycket kåda och barr kan göra det svårt att få rent.
Odla din egen gran till om tio år
- Du behöver inte mycket mark för att odla dina egna granar. Sätt dem tre meter isär, minst två om året så att du har att välja på. Med 24 granar blir du självförsörjande på tolvåriga granar.
- Plantor kan man köpa på skogsplantskolor. Även ädelgranar.
- Man kan också plocka plantor i skogen eller utmed vägen. Men det kräver lov av markägaren. Spara en rejäl jordklump på roten.
- Granplantor från ena änden av landet saknar ofta lämplig klimatanpassning för en annan landsdel.
- Täta Kalle Anka-granar kräver återkommande beskärning under uppväxten.
- USAs jordbruksministerium rekommenderar rent vatten. Vissa tillsatser som prövas kan till och med vara skadliga eller bara öka vattenförbrukningen till ingen nytta.
- Men många vill ju ändå experimentera. Det finns de som lägger magnecyl i vattnet (rotbildande förmåga?). Forskare tvivlar på knepet.
- Samma sak gäller kopparslantar (bakteriedödande?).
- … eller socker (tillväxtbefrämjande). Men granar tar inte upp socker från rötterna. Det finns dock en uppfattning att sockret kan få igång skottskjutning.
- Att använda Viagra för att det innehåller rätt proteiner (eller motverkar vissningstendenser) tror vi inte heller på.
- Snaps påstås vara bakteriedödande men en amerikansk julgransforskare (Gary A. Chastagner, Washington State University) varnar speciellt för knepet att tillsätta vodka i vattnet: ”Alkohol är en kemikalie som används för att dehydrera eller dra ur vattnet från plantbiomassa. Att ge träd rent vatten är faktiskt den effektivaste metoden att bibehålla trädets fräschör och kvalitet.”
- En del använder glykol som variant på socker i vattnet. Men lantbrukskammaren i Nordrhein Westfalen, i julgranens hemland Tyskland, avråder bestämt från det.
- Använd inte heller glycerin (som man konserverar rönnris med och som påstås lösa upp kåda i vattengångarna). Tidningen Die Zeit har prövat. Granen dukade under.
- Man kan alltid be julens främsta heliga gestalt, Jesus själv, att barren ska sitta kvar, eller hellre att hela julen ska bli god. Eller vänder man sig till den helige St Gummarus, de katolska skogshuggarnas skyddshelgon. Bland skogsgudar att söka stöd hos finns även grekiske Pan och den romerske Silvanus. Och Tapio – skogens gud i det finska och karelska nationaleposet Kalevala.
- Somliga sågar ett kors i den kapade änden på julgranen men det hjälper ju knappast vattnet in i ledningsbanorna som går upp mot barren.
- Skaka granen ordentligt utomhus för att bli av med damm och pollen, men också snö.
- Det finns julgranssäljare med en särskild skakapparat som hjälper dig att bli av med döda barr och annat som sitter löst. (Vi har dock inte kunnat bekräfta om det finns i Sverige.
- I vissa länder (och svenska hushåll) har man ett friare val av trädslag. Om du funderar på en tall, men är allergisk mot tallpollen, så väljer du lämpligen gran, ädelgran (till exempel kungsgran) eller något annat trädslag som står till buds.
- Om du vill ha ett riktigt pollenfritt julträd så är Leylandcypress en steril hybrid som inte producerar några pollen.
- Eller blås bort dessa allergener med en lövblås.
- Eller, om vädret tillåter, spola av granen med en vattenslang.
- Se till att granen blir ordentligt torr. Mögel trivs på ställen som förblir fuktiga. Även här kan du kanske använda lövblåsen.
- Lite blekmedel i spolvattnet tar död på mögelsporer. Det får också bort en del terpener som kan provocera allergin. Men låt bli om du har husdjur som kan få lösningen i sig. Eller om du vill värna miljön.
- Som alternativ kan du använda något medel som du brukar tvätta grönsaker i för att bli av med vax, smuts och pesticider. Då kanske du även får bort lite pesticider som sitter på granen ifall den vuxit i en julgransplantage där sådant använts.
- Terpener har pekats ut som den främsta källan till julgransallergi. Den som är känslig för terpener bör särskilt undvika kontakt med huden. Använd gummihandskar om du ändå vill ta del i jultraditionen att få in julgranen.
- Låt inte granen vara ”än’ till påska”. Dels kan möglet öka, dels ökar risken för reaktioner ju längre den som är allergiskt utsätts för granen.
- Låtsasgranar av plast kan vara gjorda av PVC och avge ohälsosamma gaser, särskilt om de är av äldre modell. Välj gärna en av polyetylen (PE) i stället.
- Om du använder plastgran: Se till att den lagras dammtätt, att du inte utsätter dig för mycket damm och kvalster när du drar fram den ur sin gömma, och rengör ordentligt innan du sätter upp den efter lagring.
- Håll även julpyntet fritt från damm, trots att det kanske lagrats ett år eller fler. Lagra dammtätt och kom ihåg att prydnader av glas och metall samlar på sig mindre smuts än tyg och halm.
- Om julgranen riskerar att förstöra julen för någon inomhus kan man alltid ställa den utanför fönstret.
- Man bör ju inte utsätta sig i onödan för allergener, och man har faktiskt mätt upp mer än en femdubblad halt av mögel i luften när gröna växter tagits inomhus. Men om du bara är lite känslig och vill fira jul med alla granens naturliga inslag av damm, pollen, terpener, insektsbajs, kvalster och dofter kan du fundera på att använda samma medicin som på våren.
- Om du är fri från julgransallergier så tänk på dem du bjudit in till julen. Är hon eller han allergisk? Eller mår hen helt enkelt dåligt av starka dofter?
- Om du hör till dem som älskar en amerikansk jul så fundera ändå en extra gång innan du sprayar på falsk snö. Aerosoler kan ge problem för ögon och lungor.
- En luftrenare kan minska problemen.
- Eller vädra ofta. Dels rensar det luften från damm, dofter och kemikalier. Kylan kan också minska risken för kvalster som ju trivs i värme.
Har du fler grantips till julfiraren?
Hjälp oss fylla på listan! Mejla Bengt Ek: bengt.ek@skogen.se.
Ställ din fråga till SkogsSveriges frågelåda
Du hittar svaret på nästan 7000 skogsfrågor på SkogsSveriges frågelåda. Lär dig mer om julgranar och skog genom att söka i Frågelådan. Om du inte hittar det du undrar över kan du ställa din fråga till vår Expertpanel. Ställ din fråga!
Vill du jobba skogligt? Gå en skoglig utbildning!
- Det finns 60 miljarder träd i Sverige. Drygt 40 procent är granar.
- Varje år planterar skogsbruket 350 miljoner träd.
- Virke från skogen används i stället för olja och kol, eller för att ersätta energikrävande byggmaterial. För varje använd kubikmeter minskar klimatpåverkan med 500 kilo koldioxid.
- Läs mer om trädet gran på sidorna om Svenska träd
- Lär dig mer om den svenska skogen
- Testa dina kunskaper i SkogsSveriges julgransquiz!
- Följ SkogsSveriges julgranskalender 2020!