Skogsskötsel för den mörka årstiden

Mörkt och ofta blött i skogen – vad finns det egentligen för en skogsägare att göra nu? Jo, en hel del. Tomas Johansson, Mera Skog i Värmland, tipsar.

Det är när han rör sig ute i markerna som skogsrådgivare Tomas Johansson slås av vad som verkligen behöver prioriteras.

­– Som skogsägare behöver man förbättra tillgängligheten. När man ser de leriga markerna så blir det så tydligt hur viktigt det är med skogsbilvägar. Då kan du sköta din skog under en mycket större del av året, och minskar förstås körskadorna, säger han.

Ytterligare en vinst är att avverkningen blir mer lönsam om skotaren bara behöver åka kortare sträckor, tillägger han.

Nu är en bra tidpunkt på året att planera för ett vägbygge.

– Kontakta en rådgivare, det finns många du kan vända dig till,  säger Tomas Johansson.

Överhuvudtaget är det läge att jobba aktivt med framförhållningen inför det nya året.

– Hur ska du finansiera röjningen som ska göras kanske till våren? Är det genom en avverkning så är det dags att planera den.

Och visst går det fortfarande bra att ge sig ut och jobba i sin skog. Åtminstone för dem som bor i den, allt större, del av landet som inte fått snö så här års.

Snöfattiga marker kan ge åtminstone en fördel.         

– Det passar bra att göra plantinventering. Den gröna plantan framträder tydligare mot den  bruna marken. Dessutom är det ju avlövat vilket underlättar arbetet, säger han.

Om det visar sig att man behöver plantera till våren är det hög tid att beställa plantor.

– Det är så tråkigt om man väntar med att beställa och rätt plantor är slut, exempelvis att de som finns kvar inte har rätt proveniens.

Något som man också kan göra under den här årstiden är att se över rågångar. Och, inte minst, att röja själv. Det måste förstås göras i dagsljus vilket begränsar arbetstiden men det kan också göra att arbetspasset känns mer hanterbart.

– Det här passar ju också väldigt bra att göra när det är avlövat. Dessutom är det ju förhållandevis varmt,  det är en bra temperatur att jobba i, påpekar han.

Det som sätter stopp för röjningen är när snön blir för djup. Och för dem som redan har det så, återkommer Tomas Johansson till rådet om att lägga tid på planering.

– Åtgärder som ska sjösättas 2021 måste planeras nu. Det gäller både praktiska insatser och finansieringen av dem, säger han.

KARIN LEPIKKO

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb