SKOGENdebatt:

Även virkespriser behandlas i vår konkurrensanalys

9 april Vi kan hålla med om att bättre virkesprisstatistik hade gett ett ännu bättre kunskapsunderlag men den officiella statistiken är osäker, skriver Skogsstyrelsen i en replik till Wilhem Dyrssen.

Även virkespriser behandlas i vår konkurrensanalys
Genrebild: Vicky Lagerström.

I februari släppte Skogsstyrelsen en rapport om konkurrensen på virkesmarknaden i Sverige. Den visade bland annat att virkesmarknaden fungerar relativt väl. Däremot kan de mindre skogsägarna missgynnas av ett underläge gentemot virkesköparna och här behövs åtgärder.

I en debattartikel 4 april skriver skogsägaren Wilhelm Dyrssen att rapporten gör påtagliga framsteg jämfört med tidigare arbeten. Det tycker vi är roligt att läsa. Att våra rapporter används och utgör viktiga underlag framöver för beslutsfattare och skogsägare är förstås viktigt.

Rättvisande bild – så långt möjligt

Dyrssen menar också att rapporten borde ha inkluderat prisinformation om vad skogsägarna faktiskt fått betalt för sitt virke för att ge en mer nyanserad och rättvis bild av konkurrenssituationen.

Vi har verkligen försökt så långt det är möjligt att ge en rättvisande bild av konkurrensen med den information och de studier som finns tillgängliga. Vi kan hålla med om att bättre virkesprisstatistik hade varit bra för att ge ännu bättre kunskapsunderlag. En uppsättning fördjupande rapporter om värden utifrån olika brukningsalternativ, både ekonomiska och värden som saknar marknadspris, hade varit mycket värdefullt.

Oklara tillägg och avdrag

Kvalitén i nuvarande officiella virkesprisstatistik är osäker eftersom den avser leveransvirke som enbart omfattar en begränsad del av virkesmarknaden. Dessutom är det oklart vilka tillägg och avdrag samt andra tjänster som ingår. Däremot är både virkesvärde och virkespriser med i rapporten.

I rapportens diskussion och slutsatser ges förslag på bättre och mer tillgänglig prisstatistik vilket Skogsstyrelsen arbetar med att ta fram.

Mer transparent prisstatistik av högre kvalité skulle minska informationsunderläget för enskilda mindre skogsägare.

Stefan Karlsson, Jörgen Pettersson och Tina Nilsson, projektgrupp, Skogsstyrelsen

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb