Ytterligare en pappersmaskin stängs 

17 september 2020 Nu planeras nedstängning av ytterligare en pappersmaskin i Norden. 140 anställda berörs vid Stora Ensos anläggning i Hyltebruk.

Det är en av två maskiner i Hyltebruk som planeras att stängas senast under andra kvartalet nästa år. De två maskinerna har en årlig kapacitet på 480 000 ton. Efter stängningen blir den 235 000 ton. Det innebär att Stora Enso minskar sin totala årskapacitet av tidningspapper med 26 procent. Samtidigt ska bruket ställas om för att helt köras på termomekanisk massa.

”Den globala efterfrågan på tidningspapper fortsätter att minska på grund av förändringar i konsumentbeteende, och ingen återhämtning är att vänta. Detta har lett till en global överkapacitet, låga produktionsnivåer och svag lönsamhet för Hylte bruk. De planerade åtgärderna skulle öka brukets konkurrenskraft. Dessutom har Stora Enso investerat i anläggningens framtid genom produktion av formpressade fiberprodukter och biokompositer”, säger Kati ter Horst, chef för divisionen Paper, i ett pressmeddelande från Stora Enso.

Det här är den andra nedstängningen som Stora Enso gör sedan förra sommaren. Då meddelade bolaget att de stänger en finpappersmaskin i Uleåborg. Och bolaget är inte ensamt. Nyligen tillkännagav SCA att de avvecklar tryckpappersproduktionen i Ortviken. I Finland stänger UPM sitt tidningspappersbruk i Kaipola före årsskiftet.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb