Ytterligare en pappersmaskin stängs 

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Nu planeras nedstängning av ytterligare en pappersmaskin i Norden. 140 anställda berörs vid Stora Ensos anläggning i Hyltebruk.

Det är en av två maskiner i Hyltebruk som planeras att stängas senast under andra kvartalet nästa år. De två maskinerna har en årlig kapacitet på 480 000 ton. Efter stängningen blir den 235 000 ton. Det innebär att Stora Enso minskar sin totala årskapacitet av tidningspapper med 26 procent. Samtidigt ska bruket ställas om för att helt köras på termomekanisk massa.

Annons
Annons

”Den globala efterfrågan på tidningspapper fortsätter att minska på grund av förändringar i konsumentbeteende, och ingen återhämtning är att vänta. Detta har lett till en global överkapacitet, låga produktionsnivåer och svag lönsamhet för Hylte bruk. De planerade åtgärderna skulle öka brukets konkurrenskraft. Dessutom har Stora Enso investerat i anläggningens framtid genom produktion av formpressade fiberprodukter och biokompositer”, säger Kati ter Horst, chef för divisionen Paper, i ett pressmeddelande från Stora Enso.

Det här är den andra nedstängningen som Stora Enso gör sedan förra sommaren. Då meddelade bolaget att de stänger en finpappersmaskin i Uleåborg. Och bolaget är inte ensamt. Nyligen tillkännagav SCA att de avvecklar tryckpappersproduktionen i Ortviken. I Finland stänger UPM sitt tidningspappersbruk i Kaipola före årsskiftet.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Annons
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Mikael Lundberg

  ”Välkomna unga till jaktlaget”

  Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
 • Annons
 • Mellanskog vill vinstdela 36 miljoner

  Mellanskogs styrelse föreslår en vinstutdelning till medlemmarna på närmare 36 miljoner kronor.
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons