Yngst blev bästa svensk i timbersport

14 juni 2023 Efter en stabil resa till kvartsfinalen i timbersport i tävlingen World Trophy blev Ferry Svan, en av medaljfavoriterna, diskvalificerad. Bästa svensk blev Emil Hansson.

Yngst blev bästa svensk i timbersport
Emil Hansson, yngst i tävlingen och bäste svensk, när stortävlingen i timbersport avgjordes i Rotterdam. Foto: Stihl Timbersports.

Det blev en sjätteplats för Emil Hansson i tävlingen med världens 16 främst atleter i timbersport.

Deltagarna i World Trophy ska ta sig igenom fyra grenar i ett svep och heaten avgörs i utslagningsdueller. Ferry Svan diskvalificerade sig alltså i kvartsfinalen. Det skedde när han mötte hemmanationens Redmer Knol efter att inte avslutat första grenen Stock Saw korrekt.

– Jag var stressad, så jag fick inte till att stänga av motorsågen i tid. När jag började med andra grenen, Underhand Chop, så hörde jag sågen och jag förstod direkt att jag var diskad. Men jag ville ändå ta mig hela vägen in i mål och slutföra heatet, säger en besviken Ferry Svan och fortsätter:
– I tidskvalet tog jag en tredjeplats vilket är jättebra, det tar jag med mig. Man får bryta ihop och komma igen helt enkelt, säger han i ett pressmeddelande från Stihl Timbersports.

Emil Hansson, återigen yngst i tävlingen och regerande Europamästare, gjorde ett bra tidskval. Han tog sig vidare till kvartsfinalen där han ställdes mot amerikanske Jason Lentz, 37. Vid sista grenen, Standing Block Chop, skiljde det bara ett yxslag mellan de två atleterna där Lentz slog av blocket snäppet snabbare. Emils tid på 1:10.24 gav honom därmed en sjätteplats.

 – Det var tufft motstånd idag. Jag låg bara ett hugg efter Jason Lentz i kvartsfinalen och det är jag nöjd med. Framåt blir mitt mål att ta sig vidare från kvartsfinalerna och börja sikta på pallplatserna, säger Emil Hansson.

Vinnare blev Nya Zeeländske Jack Jordan som försvarade sin världsmästartitel. 27-åringen, som vann World Trophy 2022 i Wien, stod pall för trycket och plockade utöver titeln även ett nytt världsrekord på 53.65 sekunder. Silvermedaljen gick till Polens Michał Dubicki och bronsmedaljen knep amerikanske Jason Lentz. 

World Trophy arrangerades i Rotterdam 10 juni.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb