Vreta Skogsplanerare lockar erfarna

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Utbildning för skogplanerare på Vreta Naturbruksgymnasium. Foto: Anders Rosendal
Läraren Mats Remsö förkarar sammanhangen för Johan Persson, Anders Börjesson, David Gustavsson, Daniel Ejnarsson, Henrik Melin, Erik Ek, Christina Ekström, Håkan Nyberg och Nicklas Rosén. Foto: Anders Rosendal
–Det ställs allt högre krav på skogsplanering. Mark- och vattenfrågor är alltid aktuella, och att planera skogen och skogsarbetet kräver kompetens.

• Vreta yrkeshögskola erbjuder under våren två skogsutbildningar: skogsvårdstekniker, 200 yrkeshögskolepoäng och skogsplanerare, 100 yhp.

Det säger utbildningsledare Anders Rosendal, som förbereder första utbildningsomgången för skogplanerare på yrkeshögskoleutbildningen vid Vreta naturbruksgymnasium i Östergötland.
Det finns sexton platser. Ansökningstiden gick ut i oktober, kursen rullade igång 14 januari och då hade tretton anmält sig. Av dem har åtta redan gått skogsvårdsteknikerutbildningen i Vreta. De andra har kommit från olika håll och har till exempel skogserfarenheter som maskinförare eller gått skogsutbildning i gymnasiet.
–Det tar tid att arbeta in en ny utbildning. Vi har marknadsfört den bland annat via hemsidan och söktjänster för utbildningar, säger Anders som är väl medveten om naturbrukssektorns problem när det gäller att locka sökande.
–Förr hade de flesta en kontaktyta mot skog och natur. Så är det inte alltid nu. Det finns inga förebilder för de unga att söka sig till sektorn, och de vet inte hur yrkena har förändrats – att en maskinförare jobbar nästan som en pilot i sin hytt. Det är mycket teknik och mycket grönt på samma gång.

För att de studerande ska skaffa sig egna kontaktytor ingår det att hitta sin egen LIA-plats, Lärande i arbete, alltså helt enkelt en praktikplats.
–Viljan hos företagen att ställa upp är stor, och jag tror att det är enklare för våra studenter än till exempel för maskinförare att hitta praktikplatser. Maskinerna måste vara produktiva på ett annat sätt. Kostnaderna för arbetsgivaren är inte riktigt desamma när det gäller planering.
Men handledarna får ingen ersättning. Det skulle enligt reglerna kräva minst 15 veckors LIA. I skogsplanerarutbildningen ingår fyra veckor.
Eleverna möter föreläsare och lärare från olika håll under terminen, bland annat en skogsplanerare som gör planer i fält.
–Han är aktiv inom området just nu och har ett eget företag. Det kan vara svårt för oss att hålla oss på skolan uppdaterade på allt.
Skogsplaneringsutbildningen bygger på en tidigare Yh-utbildning som hade inriktningarna skogsvård och planering, men planeringen ställde allt större specifika krav.
–Det har tillkommit så mycket inom planering med GIS och handdatorer, och den ökade specialiseringen krävde en egen utbildning, säger Anders Rosendal.

Handdatorer och GIS-utrustning får eleverna låna, men för att bearbeta fältdata från skogen bör de ha en egen bärbar dator. Inget krav ställs dock på egen laser. Skolan har inte heller tillgång till sådana instrument, som kräver stora resurser. Men laser kommer alltmer inom mätningar, och skogen är inget undantag, så teknikundervisningen kommer att ta upp allt från den enklaste klaven till laserskanning av skog.
Yrkeshögskolans utbildningar har en ledningsgrupp där branschens företag deltar inför en utbildningsstart och medverkar till en vettig kursplan. Likaså här, där Holmen, Sveaskog och Södra med sin närvaro i ledningsgruppen garanterar verklighetsanknytningen. Dock förbinder företagen sig inte att anställa skogsplanerarna, när utbildningen avslutas med examen till sommaren.

Annons
Annons

SKOGEN 2/2013

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Ekprojekt kan söka pengar

  Kategorier: ekskötsel, ekskogsbruk
  Nu finns chans för såväl forskare som privatpersoner att söka anslag för ekprojekt.
 • Annons
 • Nordiskt skogsbruk har långt kvar till jämställdhet

  Det nordiska skogsbruket är i behov av arbetskraft men missar en stor outnyttjad resurs, nämligen kvinnorna. Av maskinförarna i Norden är endast några få procent kvinnor, enligt en ny rapport.
 • Anders Ekstrand

  ”Sätt en surrande skogslönn”

  På våren brukar mina stora lönnar surra så högt att det hörs in i sovrummet. Tusentals humlor söker nektar i pollen, ofta i sällskap med övervintrade fjärilar, berättar Anders Ekstrand i Sista ordet.
 • Annons
 • Staten ger pengar till omarrondering

  Kategorier: omarrondering, Skogsägare
  Regeringen vill skjuta till pengar till omarronderingen av splittrad skogs- och jordbruksmark i Dalarna.
 • Rekordmånga skogsstudenter i höst

  Den här hösten har rekordmånga börjat studera skog hos Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. 
 • Annons