Den exceptionellt varma och torra sommaren 2018 utlöste det största granbarkborreutbrottet som drabbat Sverige. Under 2018 dödades 3–4 miljoner kubikmeter granskog i Götaland och Svealand. Under 2019 fördubblades skadorna.
Det är svårt att göra säkra prognoser för hur stora granbarkborreskadorna väntas bli i år, enligt SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). Men genom att undersöka granbarkborrens förökningsframgång kan man få en fingervisning om hur angreppen kommer att utvecklas framåt. SLU gör varje år sådana uppföljningar och den senaste rapporten visar att förökningen minskade kraftigt 2019, jämfört med 2018.
– Om vi får en normal sommar vädermässigt, utan extrem torka, talar det mesta för att skadorna inte kommer att fortsätta öka utan snarare minska i omfattning. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi fortfarande har ovanligt stora populationer granbarkborre i södra och mellersta Sverige och att vi därför kommer att få stora skador även i år, säger Martin Schroeder, professor på SLU och en av deltagarna i samverkansprojektet Stoppa borrarna, i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.
Den viktigaste förklaringen till att granbarkborrarnas förökning minskade 2019 var att fler barkborrar konkurrerade om samma träd, vilket resulterade i färre avkommor. Granarna var heller inte lika stressade och mottagliga för angrepp som de var under den torra sommaren.
– Vi fortsätter nu arbetet i samverkansprojektet Stoppa borrarna och tar höjd för flera tänkbara scenarios framöver. Även om rapporten från SLU glädjande nog bedömer att det är mer sannolikt med en minskning av skadorna än en ökning, så kan vi ändå vänta oss en mycket allvarlig skadesituation även i år, säger Kerstin Ström, projektledare på Skogsstyrelsen.