Visent kan komma tillbaka

3 maj 2023 Vilda visenter skulle kunna bidra med den naturvårdsnytta som skogsbetande tamboskap tidigare stod för. Det tror Skogssällskapet och SLU som ska inleda en studie i Västmanland.

Visent kan komma tillbaka
Visenter kan gör naturvårdsnytta i skogen, tror Skogssällskapet och SLU som vill återinföra arten i Sverige. Bilden kommer från ett ryskt uppfödningsprojekt. Foto: Dmitriy Guryanov/CC-SA 3.0

Det saknas stora gräsätare i skogslandskapet i dag. Långt tillbaka fanns uroxar och visenter och sedan skogsbetande kor som höll tillbaka igenväxningen och bidrog till biologisk mångfald, skriver Skogssällskapet i ett pressmeddelande. Nu hoppas man att lösningen kan vara att återintroducera just visenter i Sverige.

– Skogssällskapet vill uppmuntra till en varierad skogsskötsel och förvaltning av den svenska skogen, och stora gräsätare som visenter skulle kunna bidra till ökad biologisk mångfald, säger Harald Nylinder på Skogssällskapet.

Han är initiativtagare till en förstudie i samarbete med SLU som inleds på Skogssällskapets skogsfastighet Svanå norr om Västerås i Västmanland i år. 

– Vi vill undersöka om visenterna kan samexistera med natur, allmänhet och markägare, säger Harald Nylinder.

Svanå är en fastighet på 1 100 hektar som ligger i ett område med stora sammanhängande skogsområden på avstånd från större vägar.

– Dessutom gränsar den till visentens ursprungliga utbredningsområde i Mellansverige. Vi inleder nu en dialog med våra markgrannar och andra intressegrupper, säger Harald Nylinder.

Den sista vilda visenten sköts i Karpaterna på 1920-talet, men tack vare uppfödning i djurparker har arten återinförts och lever nu vilt i bland annat Polen och Rumänien.

Förstudien som leds av Carl-Gustaf Thulin på SLU beräknas bli färdig i år. Om resultatet blir bra kan nästa steg bli att ansöka hos Naturvårdsverket om tillstånd att introducera frilevande visenter i Sverige, skriver Skogssällskapet.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb