Virkestravar i Värö mäts med laser

5 december 2017 Södra inför automatiserad mätning av virkestravar på lastbil. Först ut blir mätstationen i Värö.

Virkestravar i Värö mäts med laser

Mätstationen i Värö blir Södras första där volymmätning med hjälp av laserteknik införs. Därmed överges manuell mätning i Värö.

Den nya teknikens mätresultat inkluderar bruttovolym under bark, travens höjd, längd och bredd samt stockarnas medeldiameter. Enligt Södras pressmeddelande ska det ge ”en snabbare mätning, bibehållen och på sikt förhöjd mätningskvalitet samt logistikvinster genom snabbare passage vid mätstationen”.

– Tanken är att anläggningen i Värö kommer att utvärderas inför kommande beslut om teknikval i utvecklingen av mätning på Södras övriga anläggningar, säger Roger Andersson, ansvarig för virkesmätning på Södra Skog.

 Södra äger själva mätstationen men det är VMF Syd, en opartisk virkesmätningsförening verksam i större delen av Götaland, som kommer använda den nya tekniken.

Först i Sverige att använda fjärrmätning av virkestravar på lastbil var Billerud Korsnäs. Tidigt i höstas infördes tekniken vid deras produktionsanläggningar i Skärblacka, Frövi och vid virkesterminalerna i Dalarna.


Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb