Virkesstudion #19: Appmätning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Avsnitt 19 av Virkesstudion gästas av Johan Ekenstedt från Arboreal som gjort avancerad mätningsteknik lättillgänglig. Han presenterar en ny mobilapp.

I Virkesstudion hyllas teknikutvecklingen inom skogsbruket som gått via motormanuell huggning, skotare och skördare till lättanvända digitala verktyg. Exempel på det senare är den nya mobilappen Arboreal skog. Med hjälp av AR-teknik, som finns i de flesta moderna mobiltelefoner,  ger den information om grundyta, medeldiameter, stamantal, volymer och höjder.  

Annons
Annons

Arboreals vd Johan Ekenstedt visar hur den används – och att mätningar kan göras direkt i mobilen utan referensskyltar och pinnar. Klicka på bilden för att se programmet!

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons