Virkesstudion #18: ”Konkurrensutsätt virket”

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
I det senaste avsnittet av Virkesstudion analyserar Carl Johan Moberg och Per Hedberg vilka effekter granbarkborren kommer att få på virkesmarknaden.

En effekt av granbarkborrens härjningar är att tallpriserna står sig förhållandevis väl när granpriserna sjunker, säger Carl Johan Moberg och Per Hedberg i avsnitt 18 av Virkessstudion. Även ek kan ge bra betalt och det är kanske ännu viktigare än vanligt för virkessäljare att konkurrensutsätta sitt virke.
De diskuterar också möjliga effekter av sammanslagningen mellan Norrskog och Norra skogsägarna och konstaterar vidare att det råder ett ”ganska deprimerande makroekonomiskt läge just nu”, med sänkta räntor och fallande virkespriser.
– Den enda trösten för Sveriges del är att vi har en starkare exportvaluta, säger Per Hedberg i programmet
Klicka på bilden nedanför annonsen för att titta på det senaste avsnittet!

Annons
Annons

 

 

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons