Virkespriserna sjönk i juli

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 

Skogsägare som avverkade fick känna av sjunkande virkespriser i 230, alltså nästan 80 procent, av Sveriges kommuner under juli.

Annons
Annons

I övriga kommuner var virkespriserna stabila dock utan att stiga i någon av dem.

”Men olika sågverk påverkas väldigt olika av den ekonomiska nedgången i kölvattnet av coronakrisen. Exempelvis går de sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk”, skriver Virkesbörsen i sin analys.

Virkesbörsen gör återkommande prisjämförelser mellan publikt redovisade skogsbolag med offentliga prislistor. Dock utan de tillägg och premier som som normalt ges utöver listpriserna.

 ”Vi ser en bred nedgång av virkespriserna i juli och det stämmer väl överens med den utveckling vi sett på Virkesbörsen även om exempelvis Virkesprisindikatorn steg i juni. Vi ser en snabb återhämtning på virkesmarknaden efter coronakrisen vilket är positivt. Coronakrisen drabbar även skogsindustrin även om olika aktörer drabbas väldigt olika. Det gör det extra viktigt för skogsägare att konkurrensutsätta sitt virke just nu och nå ut till så många olika köpare som möjligt”, säger Adam Aljaraidah, vd på Virkesbörsen.. 

Hela listan över hur virkespriserna förändrades i Sveriges 290 kommuner kan du läsa på Virkesbörsens hemsida.
 

 

Publicerad:
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons