Virkespriserna sjönk i juli

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 

Skogsägare som avverkade fick känna av sjunkande virkespriser i 230, alltså nästan 80 procent, av Sveriges kommuner under juli.

Annons
Annons

I övriga kommuner var virkespriserna stabila dock utan att stiga i någon av dem.

”Men olika sågverk påverkas väldigt olika av den ekonomiska nedgången i kölvattnet av coronakrisen. Exempelvis går de sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk”, skriver Virkesbörsen i sin analys.

Virkesbörsen gör återkommande prisjämförelser mellan publikt redovisade skogsbolag med offentliga prislistor. Dock utan de tillägg och premier som som normalt ges utöver listpriserna.

 ”Vi ser en bred nedgång av virkespriserna i juli och det stämmer väl överens med den utveckling vi sett på Virkesbörsen även om exempelvis Virkesprisindikatorn steg i juni. Vi ser en snabb återhämtning på virkesmarknaden efter coronakrisen vilket är positivt. Coronakrisen drabbar även skogsindustrin även om olika aktörer drabbas väldigt olika. Det gör det extra viktigt för skogsägare att konkurrensutsätta sitt virke just nu och nå ut till så många olika köpare som möjligt”, säger Adam Aljaraidah, vd på Virkesbörsen.. 

Hela listan över hur virkespriserna förändrades i Sveriges 290 kommuner kan du läsa på Virkesbörsens hemsida.
 

 

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons