Virkespriserna sjönk i juli

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 

Skogsägare som avverkade fick känna av sjunkande virkespriser i 230, alltså nästan 80 procent, av Sveriges kommuner under juli.

Annons
Annons

I övriga kommuner var virkespriserna stabila dock utan att stiga i någon av dem.

”Men olika sågverk påverkas väldigt olika av den ekonomiska nedgången i kölvattnet av coronakrisen. Exempelvis går de sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk”, skriver Virkesbörsen i sin analys.

Virkesbörsen gör återkommande prisjämförelser mellan publikt redovisade skogsbolag med offentliga prislistor. Dock utan de tillägg och premier som som normalt ges utöver listpriserna.

 ”Vi ser en bred nedgång av virkespriserna i juli och det stämmer väl överens med den utveckling vi sett på Virkesbörsen även om exempelvis Virkesprisindikatorn steg i juni. Vi ser en snabb återhämtning på virkesmarknaden efter coronakrisen vilket är positivt. Coronakrisen drabbar även skogsindustrin även om olika aktörer drabbas väldigt olika. Det gör det extra viktigt för skogsägare att konkurrensutsätta sitt virke just nu och nå ut till så många olika köpare som möjligt”, säger Adam Aljaraidah, vd på Virkesbörsen.. 

Hela listan över hur virkespriserna förändrades i Sveriges 290 kommuner kan du läsa på Virkesbörsens hemsida.
 

 

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons