Virkespriser fortsätter att sjunka

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild.
Priserna på leveransvirke fortsatte att sjunka under andra kvartalet vilket innebär att de varit nedåtgående i ett år, enligt Skogsstyrelsen.
Jämfört med första kvartalet  sjönk massavedspriserna med 2,8 procent och sågtimmerpriserna med 2,6 procent för landet som helhet.
Sett till regioner minskade massavedspriserna mest i Nord under andra kvartalet. Där sjönk de med 3,5 procent. I region Syd var sänkningen 2,7 procent medan region Mellan stod för den minsta sänkningen, 1,2 procent. 
(För regionindelning se faktaruta)
 
För sågtimmer fördelade sig prissänkningarna annorlunda över landet. Region Mellan stod för det största prisfallet, 3,8 procent. I region Syd minskade priserna med 3 procent medan region Nord hade den minsta  sänkningen, 1,1 procent, 
 
SJÖNK MEST FÖRRA ÅRET
Skogsstyrelsens statistik visar att minskningarna på massaved var kraftigast under andra och tredje kvartalet 2019, med nedgångar på 4,7 och 3,3 procent. 
Sågtimmerpriset har minskat eller varit nära oförändrat sex kvartal i rad. Störst var minskningen under tredje kvartalet 2019 med 5,5 procents nedgång
Detta alltså när jämförelserna görs mot närmast föregående kvartal. 
Om jämförelsen istället görs mellan andra kvartalet i år och andra kvartalet  2019 så är nedgången större. Priset på massaved minskade med 11,5 procent och priset på sågtimmer minskade med 8,6 procent. 
Leveransvirke innebär att skogsägaren själv ser till att virket levereras  till bilväg. Leveransvirke utgör mindre än 10 procent av totala virkesförsäljningen.
 

FAKTA OM REGIONINDELNING
Nord:
Norrbotten, Västerbotten, Jämtland (inte Härjedalen) och Västernorrland. Mellan: Härjedalen, Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Stockholm, Södermanland, Skaraborg, Göteborg och kommunerna Dals-Ed, Bengtsfors, Åmål, Färgelanda och Mellerud. Syd: Vänersborg, Trollhättan, Lilla Edet, Alingsås, Ale, Lerum, Vårgårda, Herrljunga, Bollebygd, Borås, Ulricehamn, Mark, Svenljunga och Tranemo. Länen Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Gotland, Halland och Skåne.

Publicerad:
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Annons
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Mikael Lundberg

  ”Välkomna unga till jaktlaget”

  Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
 • Annons
 • Mellanskog vill vinstdela 36 miljoner

  Mellanskogs styrelse föreslår en vinstutdelning till medlemmarna på närmare 36 miljoner kronor.
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons