Virkesmätning med AI får grönt ljus

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Biometria.
Biometria inför nu AI som ett ordinarie inslag i virkesmätningen på vissa mottagningsplatser. På sikt leder det till sänkta kostnader för kunderna, uppger de.
Sedan i mars har Biometria använt AI (artificiell intelligens) parallellt med ordinarie virkesmätning. Nu har metoden att automatiskt mäta virkestravars volym fått godkänt av  Virkesmätningskontroll. Det innebär att den kommer att användas i skarpt läge.
Metoden, kallad Asta (AI-stödd travmätning) kombinerar bilder på virkestravar med data från skogsmaskiner och fordonsvågar. Mätningsresultatet blir lika bra eller till och med något bättre än virkesmätarnas genomsnitt, uppger Biometria i ett pressmeddelande.

Asta är i ett första steg godkänd för barr- och lövmassaved samt tallsågtimmer.

Annons
Annons

– Men resultatet ser lovande ut även för gransågtimmer och granmassaved. Med Asta kan vi hjälpa våra kunder att sänka kostnaderna för virkesmätning, säger Tania Keisu, ansvarig för Biometria Labs.
Enligt henne har ett  mål med utvecklingsarbetet varit att återanvända information som fångats tidigare i värdekedjan. Det vill säga skogsmaskinens information om det avverkade sortimentets medeldiameter och medellängd.
Under de kommande veckorna kommer Asta att användas vid några utvalda mottagningsplatser. Ambitionen är att snart gå över till helautomatisk mätning.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons