Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.
- Tillgång till artiklar på skogen.se
- Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
- E-tidning
- Mediaarkiv
Redan prenumerant?
Södras omsättning ökar
Södras omsättning för andra kvartalet blev drygt 7,5 miljarder kronor, tre procent mer än samma period i fjol. Rörelseresultatet, knappt 400 miljoner, innebar däremot en minskning med 14 procent.
Södras vd Lotta Lyrå säger i ett pressmeddelande att resultatet ligger något över förväntningarna, eftersom råvarupriserna är så höga just nu och att planerade underhåll i Värös och Mörrums bruk dessutom inneburit kostnader och produktionsbortfall. Att man ändå hamnar på plus förklaras enligt henne med ”framför allt höga massapriser och god kostnadskontroll”.
SCA höjer pris på kraftliner
SCA:s leveranser av kraftliner ökade med 14 procent under första halvåret i år, jämfört med motsvarande period ifjol.
I SCA:s kvartalsrapport konstateras att ökad efterfrågan också har lett till successivt högre försäljningspriser under året.
Nu går SCA ut och höjer priserna på kraftliner på den europeiska marknaden med 60 euro per ton från och med den 1 augusti.
”Vi ser en fortsatt god tillväxt på marknaden med fortsatt ökad efterfrågan på Kraftliner”, skriver Mikael Frölander som är vice vd för marknadsföring och försäljning på SCA Containerbord i ett pressmeddelande.
Lönsamheten: – 0,1
Trots att virkespriserna steg med tolv procent under 2023 föll lönsamheten i storskogsbruket till en ny lägstanivå. Det visar Skogsbruksindex som tas fram av Skogforsk sedan 1996. Kostnaderna för drivning och skogsvård ökade marginellt mer än virkesvärdet, medan kostnaderna för vägar och administration ökade kraftigt. Det innebär att skogsbruksindex för 2023 minskade med 0,1 indexenhet jämfört med 2022. Kartläggningen gäller storskogsbrukets verksamhet på egen mark.
Det handlar inte bara om pengarna, jag gillar också hur de har skött avverkningen. De har lyssnat på mina önskemål.”
Roland Nilsson i Nyborg utanför Kalix har tjänat mellan 15 och 30 procent mer genom att sälja avverkningar till Stora Enso i Finland i stället för till svenska bolag. Han är mycket nöjd, säger han till ATL.
Mer ledning bör ge mer pengar
Markägare som tvingas ge upp sin mark för kraftledningar bör få en högre ersättning, anser LRF och Sveriges jordägareförbund. I en debattartikel i Aftonbladet skriver LRF:s ordförande Palle Borgström att det är nödvändigt att bygga mer elnät för att ställa om samhället till fossilfritt och klara uppställda klimatmål.
Anders Grahn vid Sveriges jordägareförbund skriver i en krönika i ATL att för Sveriges del nämns siffran 700 mil ny ledning de kommande 20 åren, vilket kommer att påverka många markägare.
Intrångsersättning ger inte någon rimlig kompensation och därför krävs nytänkande kring ersättningen, anser båda debattörerna.
MP föreslår lån till hyggesfritt
Under Almedalsveckan i Visby framförde Miljöpartiet ett förslag om förmånliga, statliga lån till skogsägare som väljer en övergång till naturnära och hyggesfria skogsbruksmetoder. Partiet vill att lånet ska kunna erbjudas markägare som vill ställa om skogsbruket, men som av ekonomiska skäl inte kan avstå från en slutavverkning. Det kan bland annat handla om en skogsägare som behöver lösa ut en släkting i samband med ett arvskifte, enligt MP.
– Vi vill ge alternativ till den markägare som vill påbörja omställningen till kalhyggesfritt, sade Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén på en pressträff. (TT)