Virkesköpare – himmel eller helvete?

17 mars 2011 Virkesköpare har blivit ett av det allra vanligaste nybörjarjobben för en nyutexaminerad skogstekniker, skogsmästare eller jägmästare. Någonstans mellan en tredjedel och hälften hamnar som ung, grön köpare någonstans i Sverige.

Köpa virke från skogsägare kan vara drömjobb eller pina.Att jobba på virkesmarknaden kan vara drömjobb eller pina. Foto: Stefan Örtenblad

Hur är jobbet? SKOGEN har ringt runt bland skogsföretag och virkesköpare. Fram träder en extremt tudelad bild. En himmel och ett helvete.

Himlen: ”Det här är ett verkligt toppenjobb för den som är road av människor och gillar affärer”, sade en av de köpare SKOGEN pratade med.
Ja, att köpa virke är ett arbete med en oerhört stor frihet, du får träffa mycket människor och du får göra stora affärer. En virkesköpare som tar hem 50 000 kubikmeter timmer och massaved per år, driver ett större småföretag med en omsättning på 15 miljoner kronor!
Har du hängt med ett tag, kan du dessutom få riktigt bra lön – antalet virkesköpare i Sverige lär ha ökat med 30 till 50 procent på fem år. Det finns en stark efterfrågan på duktiga, etablerade virkesköpare – den som är duktig vet sitt värde och kan pressa upp sin lön rejält. Och snålar det egna företaget, så står det andra företag och bara väntar.
Det är dessutom ett jobb där den duktige bara får det lättare och lättare med åren. Du blir alltmer kompis med ett gäng skogsägare som gärna levererar exklusivt till dig. Det blir bara enklare och enklare att få fram årskvoten.
Framtiden ser också ljus ut. De flesta som SKOGEN pratat med tror att konkurrensen om inhemskt virke kommer att öka.

Men så har vi också helvetet: Allt det som gör virkesköpare till ett drömjobb kan också vändas till sin motsats. Tycker du inte det är roligt att göra affärer, så är det förstås ett skräckjobb. ”Jag kände mig som en omvänd dammsugarförsäljare”, som någon beskrev det. Har du svårt att komma till avslut är jobbet ett helvete. Är du ny på ett område där konkurrenterna har gamla, väl etablerade köpare, så är det ett helvete att över huvud taget slå sig in.
Du har inga fasta rutiner i arbetet. Det är visserligen något som uppskattas av somliga – men inte av alla. Du måste vara kreativ och ta egna initiativ varje dag, varje timme.
Och så kanske värst av allt: Ditt jobb är extremt lätt att mäta och följa upp. Varje månad kan din arbetsledare se hur många kubikmeter timmer och massaved du dragit in och vad det kostat. Det är inte roligt att månad in och månad ut ligga sämst i en sådan jämförelse.

Det första året eller åren finns det väl en viss acceptans för att det går trögt. Det tar fem år att få fram en bra virkesköpare, sade en av de källor som SKOGEN har pratat med. Då först har man upplevt allt som kan gå fel och lärt sig att hantera det.
Enligt samma källa brukar det visa sig ganska fort vilka som inte passar för att köpa virke. Det är framför allt två grupper som inte passar in: de som inte kan komma till avslut – och de som har för stora spenderbyxor.

Läs hela artikeln i SKOGEN 2/11.

Text: Carl-Henrik Palmér

Vill du sälja virke? Föreningen Skogens bok ”Sälja virke” hjälper dig vid förberedelse, förhandling och kontrakt. Även bra för virkesköpare, säger de som arbetar i branschen. Läs mer och beställ här.

Aktuella virkespriser och artiklar om virkesmarknaden hittar du på våra medlemssidor.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Stina elektrifierar Komatsu
SkogsJobb