Vimeks nya skördare

30 januari Vimek lanserar en ny beståndsgående skördare. 470 är större och starkare än tidigare modeller och anpassad för att bilda gallringspar med skotaren 870.

Vimeks nya skördare
default

Även om de svenska skogsmaskintillverkaren från Vindeln går upp i storleksklass väljer man att stanna kvar i segmentet med beståndsgående maskiner. Fyra hjul och både midjestyrning och styrning på framaxeln är samma lösning som på den mindre skördarmodellen 404.

– Vi tycker att det ger det bästa resultatet i förstagallringar där du kan arbeta selektivt och ställa ut jämna och fina bestånd. Det är speciellt bra i privatskogsbruk där man kanske har begränsade arealer att jobba med, säger Vimeks vd Johannes Nilsson.

Nya 470 kommer att väga in på cirka 6,1 ton (beroende på utförande) och ha både kraftigare kran och skördaraggregat jämfört med 404:an. Bredden varierar från 206 till 230 centimeter beroende på hur stora hjul som den utrustas med.

– Det vi tänker blir standard är 540-hjul och då blir maskinen 2,2 meter bred, det är samma som för skotaren, säger Johannes Nilsson.

Kranen, en Mowi P50, når 6,4 meter och aggregatet från Keto har en maximal kapdiameter på 42 centimeter vilket är en stor ökning i kapacitet jämfört med 404:an. Motorkraft hämtas från en pålitlig modell från Cat som levererar 55kW, klarar utsläppskravet enligt steg 5 och är godkänd att köras på HVO.

– Generellt är det grövre dimensionerat allting i den nya maskinen. Längre hjulbas, grövre kran, större hytt, kraftigare midja och så vidare. Det gör att den klarar vresigare terräng och större träd vilket ger ett ökat produktionsområde, säger Johannes Nilsson.

Hyttkomforten får en rejäl skjuts uppåt i och med att hytten blir den samma som i skotaren 870. Det innebär större utrymme, förbättrad sikt och en tystare arbetsmiljö.

För närvarande finns två prototyper byggda som nu går i tuffa tester. Under våren byggs en förserie om fyra maskiner som kommer att säljas till kund och till hösten är det tänkt att nya 470 ska börja serietillverkas.

Det betyder dock inte att den mindre modellen 404 tas ur produktion.

– Nej, den finns kvar tills vidare. Vi ser inget bortre datum för den, säger Johannes Nilsson.

Ur SKOGEN 1/2024

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb