Industri och skogsägarföreningar går nu ut med en gemensam rapport om vad viltbetesskadorna kostar.
Enligt Mellanskog handlar det i deras område, Svealand samt Gävleborgs län, om 6,8 miljarder kronor.
”Det höga betestrycket innebär förluster för enskilda skogsägare. Men den här analysen tydliggör också hur mycket både samhället och klimatet förlorar på att skogen som resurs trycks tillbaka”, säger Matts Söderström, skogschef på Mellanskog, i ett pressmeddelande.
Södra beräknar att viltbetesskadorna i Sydsverige orsakar en samhällsekonomisk förlust på 4,5 miljarder kronor. Skogsägare i Götaland är fortfarande hårdast drabbade, 56 procent av tallarna är svårt skadade.
”Våra medlemmar har under senare år gjort stora investeringar som bokstavligen riskerar att ätas upp om inte betestrycket från klövviltet, framförallt älgen, minskar. Det får inte bara ekonomiska konsekvenser utan drabbar även biodiversiteten och leder till mindre variation i skogarna. Utan tillräckliga foderresurser försämras dessutom kvaliteten på viltstammarna och vi får se fler sjuka djur, lägre slaktvikter och försämrad reproduktion”, säger Lena Ek, ordförande i Södra.
MINSKAR KOLDIOXIDUPPTAGET
Enligt rapporten innebär skogens minskade tillväxt på grund av betestrycket ett lägre upptag av koldioxid med nära 12 miljoner ton koldioxidekvivalenter varje år i Sverige. Det motsvarar 23 procent av dagens svenska utsläpp av fossil koldioxid.
Sveaskog påpekar att skogen är en möjliggörare i omställningen till ett fossilfritt och hållbart samhälle. Men en förutsättning är att tillgången på råvara ökar.
”Om vi lyckas anpassa klövviltstammarna till fodertillgången så kommer vi att öka tillgången på skogsråvara med 6,9 miljoner kubikmeter. Ska vi lyckas med detta behöver jakttiderna utökas i hela landet. Skogsbruket investerar nu kraftigt i tallföryngringar och skogsskötsel och alla kan komma ut som vinnare om vi väljer rätt väg”, säger Ronny Löfstrand, viltspecialist på Sveaskog.
Rapporten har gjorts i samarbete mellan Södra, Billerud Korsnäs, Holmen, LRF skogsägarna, Mellanskog, Norra Skog, SCA, Skogsindustrierna, Stora Enso och Sveaskog.