Vildsvinskött kan få säljas utan mellanhänder

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vildsvin i hägn. Foto: LE Carlsson, SKOGENbild.
Särskilt utbildade jägare ska få sälja kött från upp till tio vildsvin direkt till konsument, föreslås i en rapport som Livsmedelsverket lämnat till regeringen.

Om åtgärdsförslagen genomförs ska det finnas tre vägar för jägare att avsätta vildsvin utöver sitt eget behov, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

 Rapporten förslår att jägare ska kunna sälja köttet till en vilthanteringsanläggning, till en lokal vildsvinshanterande detaljhandelsanläggning (exempelvis butiker, restauranger)  eller direkt till konsument. Det senare innebär att jägare, efter en kompletterande utbildning och efter att de kontrollerat att köttet inte innehåller trikiner, ska kunna sälja kött av upp till tio vuxna vildsvin per år till privatpersoner i hela landet. 

Dagens regelverk tillåter endast att jägare lämnar in vildsvin på en vilthanteringsanläggning eller äter det i sitt eget hushåll. 

Rapporten är en sammanställning av förslag som inkommit från berörda myndigheter och intresseorganisationer i samband med en remissrunda.

 

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons