Vildsvinskött kan få säljas utan mellanhänder

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vildsvin i hägn. Foto: LE Carlsson, SKOGENbild.
Särskilt utbildade jägare ska få sälja kött från upp till tio vildsvin direkt till konsument, föreslås i en rapport som Livsmedelsverket lämnat till regeringen.

Om åtgärdsförslagen genomförs ska det finnas tre vägar för jägare att avsätta vildsvin utöver sitt eget behov, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

 Rapporten förslår att jägare ska kunna sälja köttet till en vilthanteringsanläggning, till en lokal vildsvinshanterande detaljhandelsanläggning (exempelvis butiker, restauranger)  eller direkt till konsument. Det senare innebär att jägare, efter en kompletterande utbildning och efter att de kontrollerat att köttet inte innehåller trikiner, ska kunna sälja kött av upp till tio vuxna vildsvin per år till privatpersoner i hela landet. 

Dagens regelverk tillåter endast att jägare lämnar in vildsvin på en vilthanteringsanläggning eller äter det i sitt eget hushåll. 

Rapporten är en sammanställning av förslag som inkommit från berörda myndigheter och intresseorganisationer i samband med en remissrunda.

 

Publicerad:
 • Konkreta åtgärder gläder skogsindustrin

  Att Skogsstyrelsen kan presentera 88 konkreta åtgärder för att öka skogstillväxten med 20 procent inom 30 år är glädjande, anser Skogsindustrierna.
 • Annons
 • "Orimligt rättsprocessande"

  Kategorier: debatt, Norrtelje tidning
  Redan 2016 uppmärksammade Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket regeringen på att artskyddsförordningen inte fungerar gentemot markägare. Ändå har inget gjorts, skriver företrädare för LRF och Mellanskog i en debattartikel i Norrtelje Tidning.
 • ”Fem år går fort när man har roligt”

  För Skogssverige berättar nyblivna jägmästaren Sofie Dahlén Sjöberg om vad utbildningen  inneburit för henne. ”Jag valde helt klart rätt bransch”, säger hon.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Nu  börjar  mätandets  årtionde

  Om 1920-talet förknippas med tillväxt, vetenskap, konst och flärd så lär 2020-talet bli mätandets årtionde. Aldrig har vi kunnat mäta så mycket som nu. Och utvecklingen galopperar. Vart ska vi låta den ta vägen?
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons