Vildsvinskött kan få säljas utan mellanhänder

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vildsvin i hägn. Foto: LE Carlsson, SKOGENbild.
Särskilt utbildade jägare ska få sälja kött från upp till tio vildsvin direkt till konsument, föreslås i en rapport som Livsmedelsverket lämnat till regeringen.

Om åtgärdsförslagen genomförs ska det finnas tre vägar för jägare att avsätta vildsvin utöver sitt eget behov, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

 Rapporten förslår att jägare ska kunna sälja köttet till en vilthanteringsanläggning, till en lokal vildsvinshanterande detaljhandelsanläggning (exempelvis butiker, restauranger)  eller direkt till konsument. Det senare innebär att jägare, efter en kompletterande utbildning och efter att de kontrollerat att köttet inte innehåller trikiner, ska kunna sälja kött av upp till tio vuxna vildsvin per år till privatpersoner i hela landet. 

Dagens regelverk tillåter endast att jägare lämnar in vildsvin på en vilthanteringsanläggning eller äter det i sitt eget hushåll. 

Rapporten är en sammanställning av förslag som inkommit från berörda myndigheter och intresseorganisationer i samband med en remissrunda.

 

Publicerad:
 • Skogspodden hyllar Småland

  I avsnitt 72 hyllar Skogspodden Småland. Här intervjuas två smålänningar med skogliga jobb och fötterna djupt förankrade i det småländska skogsbruket.
 • Annons
 • Virkesstudion #43 – Besök hos Derome

  Kategorier: Virkesstudion #43
  I veckans avsnitt av Virkesstudion beger sig Per Hedberg och Carl Johan Moberg till en blåsig västkust och besöker sågverksgruppen Derome.
 • Putin vill förbjuda timmerexport

  President Vladimir Putin vill se ett exportförbud för timmer från Ryssland, enligt nyhetsbrevet WRI.
 • Annons
 • Raka furustammar bland granar.

  Är kvalitetsvirke lönsamt?

  Lönar det sig att satsa på kvistrent och senvuxet? Eller tar det för lång tid och för mycket arbete? Är det kanske bättre att satsa på snabbväxande volymproduktion av träfibrer när framtiden är oviss? Svara på månadens fråga!
 • Tre snabba till Skogssverige som fyller 25

  Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig på Skogssverige, svarar på SKOGENS frågor.
 • Annons