Vildsvinskött kan få säljas utan mellanhänder

7 januari 2020 Särskilt utbildade jägare ska få sälja kött från upp till tio vildsvin direkt till konsument, föreslås i en rapport som Livsmedelsverket lämnat till regeringen.

Vildsvinskött kan få säljas utan mellanhänder

Om åtgärdsförslagen genomförs ska det finnas tre vägar för jägare att avsätta vildsvin utöver sitt eget behov, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

 Rapporten förslår att jägare ska kunna sälja köttet till en vilthanteringsanläggning, till en lokal vildsvinshanterande detaljhandelsanläggning (exempelvis butiker, restauranger)  eller direkt till konsument. Det senare innebär att jägare, efter en kompletterande utbildning och efter att de kontrollerat att köttet inte innehåller trikiner, ska kunna sälja kött av upp till tio vuxna vildsvin per år till privatpersoner i hela landet. 

Dagens regelverk tillåter endast att jägare lämnar in vildsvin på en vilthanteringsanläggning eller äter det i sitt eget hushåll. 

Rapporten är en sammanställning av förslag som inkommit från berörda myndigheter och intresseorganisationer i samband med en remissrunda.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb