Viktigt steg mot 74 ton

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Regeringen har tagit ett beslut som gör att introduktionen av 74 tons lastbilar på vägarna kommit närmare.

I juli 2017 infördes en ny bärighetsklass för vägar, BK4. Införandet var i praktiken ett ja till 74 tons lastbilar. Vägar som räknades in i denna klass skulle nämligen kunna klara de nya tunga lastbilarna. Men det innebar inte att lastbilarna omedelbart började rulla på vägarna. Inte heller att man kunde man välja ut vilka vägar som var lämpliga. Detta eftersom det fortfarande saknades ett regelverk för den nya bärighetsklassen.

Annons
Annons

I går, torsdag, tog dock regeringen beslut om de nya reglerna. Och nu kan alltså Trafikverket sätta igång arbetet med att avgöra vilka vägar som är lämpliga för tungviktarna. Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna, är väldigt glad åt beslutet.

– Det gör att regeringens mål om att vi ska kunna ha 74 tonnare på vägarna i juli i år kommit mycket närmare att infrias. Vi ser fram emot att samverka med Trafikverket för att det nya vägnätet ska bli så stort som möjligt,  säger hon.

Fakta: Enligt forskning från Skogforsk minskar 74-tons lastbilar utsläppen med i genomsnitt 10 procent per transporterat ton.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons