Viktigt steg mot 74 ton

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Regeringen har tagit ett beslut som gör att introduktionen av 74 tons lastbilar på vägarna kommit närmare.

I juli 2017 infördes en ny bärighetsklass för vägar, BK4. Införandet var i praktiken ett ja till 74 tons lastbilar. Vägar som räknades in i denna klass skulle nämligen kunna klara de nya tunga lastbilarna. Men det innebar inte att lastbilarna omedelbart började rulla på vägarna. Inte heller att man kunde man välja ut vilka vägar som var lämpliga. Detta eftersom det fortfarande saknades ett regelverk för den nya bärighetsklassen.

Annons
Annons

I går, torsdag, tog dock regeringen beslut om de nya reglerna. Och nu kan alltså Trafikverket sätta igång arbetet med att avgöra vilka vägar som är lämpliga för tungviktarna. Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna, är väldigt glad åt beslutet.

– Det gör att regeringens mål om att vi ska kunna ha 74 tonnare på vägarna i juli i år kommit mycket närmare att infrias. Vi ser fram emot att samverka med Trafikverket för att det nya vägnätet ska bli så stort som möjligt,  säger hon.

Fakta: Enligt forskning från Skogforsk minskar 74-tons lastbilar utsläppen med i genomsnitt 10 procent per transporterat ton.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons