Viktigt steg mot 74 ton

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Regeringen har tagit ett beslut som gör att introduktionen av 74 tons lastbilar på vägarna kommit närmare.

I juli 2017 infördes en ny bärighetsklass för vägar, BK4. Införandet var i praktiken ett ja till 74 tons lastbilar. Vägar som räknades in i denna klass skulle nämligen kunna klara de nya tunga lastbilarna. Men det innebar inte att lastbilarna omedelbart började rulla på vägarna. Inte heller att man kunde man välja ut vilka vägar som var lämpliga. Detta eftersom det fortfarande saknades ett regelverk för den nya bärighetsklassen.

Annons
Annons

I går, torsdag, tog dock regeringen beslut om de nya reglerna. Och nu kan alltså Trafikverket sätta igång arbetet med att avgöra vilka vägar som är lämpliga för tungviktarna. Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna, är väldigt glad åt beslutet.

– Det gör att regeringens mål om att vi ska kunna ha 74 tonnare på vägarna i juli i år kommit mycket närmare att infrias. Vi ser fram emot att samverka med Trafikverket för att det nya vägnätet ska bli så stort som möjligt,  säger hon.

Fakta: Enligt forskning från Skogforsk minskar 74-tons lastbilar utsläppen med i genomsnitt 10 procent per transporterat ton.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons