Viktigt steg mot 74 ton

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Regeringen har tagit ett beslut som gör att introduktionen av 74 tons lastbilar på vägarna kommit närmare.

I juli 2017 infördes en ny bärighetsklass för vägar, BK4. Införandet var i praktiken ett ja till 74 tons lastbilar. Vägar som räknades in i denna klass skulle nämligen kunna klara de nya tunga lastbilarna. Men det innebar inte att lastbilarna omedelbart började rulla på vägarna. Inte heller att man kunde man välja ut vilka vägar som var lämpliga. Detta eftersom det fortfarande saknades ett regelverk för den nya bärighetsklassen.

Annons
Annons

I går, torsdag, tog dock regeringen beslut om de nya reglerna. Och nu kan alltså Trafikverket sätta igång arbetet med att avgöra vilka vägar som är lämpliga för tungviktarna. Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna, är väldigt glad åt beslutet.

– Det gör att regeringens mål om att vi ska kunna ha 74 tonnare på vägarna i juli i år kommit mycket närmare att infrias. Vi ser fram emot att samverka med Trafikverket för att det nya vägnätet ska bli så stort som möjligt,  säger hon.

Fakta: Enligt forskning från Skogforsk minskar 74-tons lastbilar utsläppen med i genomsnitt 10 procent per transporterat ton.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons