Med en kran som kan vinklas i sidled ökade skördarens prestation 7 till 8 procent, skriver Skogforsk i Resultat, nummer 7/2008. Dessutom höjdes kvaliteten i gallringsarbetet. Kranen får också positivt gensvar från skördarförare.
— Den har underlättat mitt arbete avsevärt. Jag kan nå ett större antal stammar och på så sätt göra ett mycket bättre urval, säger Fredrik Jelgert, skördarförare på Sveaskog, som kört med den nya kranen i två år.
— Det ger skördaren möjlighet att nå stammar som annars skulle stå i ”skugga” bakom stammar som ska lämnas, säger Isabelle Bergkvist, Skogforsk.
Institutet har tillsammans med Sveaskog utfört två studier för att jämföra skillnaden i prestation och gallringsresultat mellan den vikbara kranen och en konventionell skördarkran.
— Gallringsresultatet var i stort sett identiskt oavsett teknik. Men med den vikbara kranen inkopplad ökade prestationen med 7 till 8 procent. Det berodde framför allt på att skördaren nådde fler träd per uppställningsplats och därmed kunde minska tiden för körning, säger Isabelle Bergkvist.
Man kunde också se att antalet skador på kvar-stående träd minskade när den vikbara kranen användes. En skillnad som även Fredrik Jelgert har upplevt.
— Skadorna har blivit synbart färre. Framför allt kranskadorna, säger han.
Tekniken kan även ha betydelse för skotningen, eftersom det finns möjlighet till större högar och därigenom effektivare skotning. Det fanns dock inte utrymme att titta på detta inom tidsramen för dessa studier.
En enkel kalkyl visar att återbetalningstiden för en investering i en vinklingsbar kran är mindre än ett år. Studierna gjordes i tallbestånd och vinsten antas bli något mindre i granbestånd där lågt sittande grenar försämrar sikten.
Text: Lars Davner lars@skogen.se