Vida nöjda trots sänkta trävarupriser

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild. Foto: Björn Svensson, SKOGEN-bild.
Vida presenterar ett gott resultat för första halvåret 2019.  En virkesmarknad som ger sämre betalt för sågade trävaror har dock påverkat lönsamheten negativt.

Rörelseresultatet för Vida nådde 434 miljoner kronor för årets första sex månader. Det innebar en minskning med 44 miljoner jämfört med samma period 2018,. Vida beskriver dock konjunkturen som fortsatt god. Den kännetecknas av bra efterfrågan och gynnsamma valutakurser, uppger man.

Annons
Annons

Lönsamheten har dock påverkats negativt av en successiv sänkning av priserna på trävaror som väntas fortsätta under hösten. Ökad produktion av trävaror främst i Centraleuropa med anledning av stora barkborreangrepp, uppges vara den främsta orsaken.

Till viss del kommer de sjunkande trävarupriserna att kompenseras av högre produktivitet och lägre råvarukostnader, enligt Vidas halvårsrapport.

Vida summerar även  god efterfrågan på förpackningsmaterial och biobränslen. Men modultillverkningen av lägenheter, som nu är i en expansionsfas, har problem med intjäningen på grund av uppstartskostnader, ojämn beläggning och högre råvarukostnader..

Under våren var Vida del av en omtalad bolagsaffär då 70 procent av aktierna såldes till kanadensiska träkoncernen Canfor Corporation. Detta kommenteras i delårsrapporten med: ”Vida fortsätter som ett självständigt bolag och med lokal ledning. Effekterna av de förväntade synergierna för försäljning av trävaror på export följer plan”.

Publicerad:
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Annons
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Annons
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Nancy Falk

  Nancy ny på SKOGEN

  Tre frågor till Nancy Falk som tar över tidningen SKOGENs annonsförsäljning när Johnny Nattsjö är föräldraledig.
 • Annons