Vi vill fylla på din verktygslåda!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Johan Larsson.
Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.

Vad sägs om jämställdhet, utbildningsguide, virkesaffären, skogsforskning och skog i Europa? Och detta är bara några av våra teman för året.  
Jag hoppas att vi ska kunna fortsätta erbjuda er läsare – skogsägare, tjänstemän, entreprenörer och andra skogsfrälsta – en blandning av allt ni är intresserade av och hjälpa er att fylla på era verktygslådor med tips, inspiration och nya idéer så att ni kan fortsätta utveckla skogens många värden.  
Jag ser fram emot fler möten och kontakter med er läsare och få ta del av era synpunkter, förbättringsförslag och glada tillrop. Alla är naturligtvis inte nöjda med det som skrivs och det behöver man inte vara.  
Detta årets första nummer har mångbruk som tema. Det är ett ämne som jag själv tycker är spännande och högst aktuellt. Vi har förvisso haft något stigande prisnivåer på både massaved och timmer senaste tiden, men vi – skogsägare i Sverige – är fortfarande bland dem som får sämst betalt för vår skog i Europa. Innan vi har hittat en lösning som gör att vi i stället kan få bäst betalt för vår skog kan det vara en bra idé att hitta andra sätt att tjäna pengar på sitt skogsinnehav.  

Annons
Annons

BARA FANTASIN BEGRÄNSAR

Det är spännande att läsa om hur bara fantasin sätter gränserna för hur man kan utveckla sitt mångbruk och vad man kan fylla det med.  
Inte bara det – ni kommer också få läsa om den hybriddrivna skördaren som enligt ägaren minskat bränsleförbrukningen med 25 procent och därmed koldioxidutsläppen – och dessutom erbjuder en bättre förarmiljö.  
Det här är ännu ett tecken på att vi dagligen jobbar med att förbättra vårt skogsbruk på ett sätt som jag också anser är långt mycket bättre och långsiktigare än att byta ut vår förnybara råvara – som ju skog är – mot mer energislukande betong och stål.  
Låt oss hoppas att 2023 blir ett bra år med färre krig och katastrofer av alla slag och att svenskt skogsbruk kan blomstra och få utrymme. Att vi får möjlighet att känna ännu större stolthet för att vi är skogsägare och att vi får det erkännande vi förtjänar!  
Nu vill jag önska er en riktigt god fortsättning på 2023, må det bli som ni önskar! 

JOHAN LARSSON, chefredaktör

Opinion
Publicerad:
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons