Vi vårdar skogens ­teologiska värden

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
”Att tjäna två herrar tillika, så skilda som mammon och Gud, det kan ingen utan att svika, och bryta mot enderas bud.” I det senaste numret av SKOGEN ägnar vi oss extra ­mycket åt mammon. Åt den alltid lika spännande affären mellan virkesköparen och den enskilde skogsägaren. Men låt oss stanna upp vid Johan Olof Wallins fria citat ur Jesu Bergspredikan.

Valet mellan Gud och mammon har förstås tolkats på många olika sätt. Men på Höstexkursionen häromveckan slog det mig att Jesus och Wallin knappast tänkte på skogsbrukare. Under Höstexkursionen hälsade ­biskop Åke Bonnier i Skara stift välkommen till Svenska kyrkans skogar där vi bland annat var för att diskutera hur vi förvaltar skapelsen.

Annons
Annons

Tidningen SKOGENDu läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova 3 nr för 149 kr.
Digitala utgåvor ingår»
Han konstaterade att vi brukar skogen med fyra olika mål: det ekonomiska, biolo­giska, kulturella och sociala målet. Men så lade han till ett femte mål för skogsbruket: Att fånga upp skogens teologiska värden. Eller andliga, om man så vill.

I skogsbruket är vi vana vid att diskutera och motivera det vi gör i ekonomiska och naturvetenskapliga termer. Men när det handlar om de andliga värdena verkar de flesta av oss sakna ord. Vilket inte betyder att skogen saknar andliga värden. Tvärtom.

Tre av fyra svenskar har någon form av livsåskådning. Alla delar inte en bokstavstrogen tolkning av skapelsen i den kristna Bibeln, tvärtom är det svenska troendet spretigt. Sveriges radio döpte nyligen den största tros­inriktningen till nåtismen: ”Jag tror på nå’t.”

Likväl en tro, för många är det just en tro på något större som träder fram i naturen. Att tron – åtminstone med en så vid tolkning – är en reell kraft i skogsbruket blev mycket tydlig på Höstexkursionen, som samlade 150 praktiska och teoretiska experter på skogsbruk. Vi ställde frågan: Påverkas ditt skogsbrukande av någon form av andlig vördnad för naturen? Deltagarna svarade på enkäten direkt i sina telefoner. 64 procent svarade ja!

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareDags alltså att komma ut ur garderoben: Ja, vi brukar ­skogen med religiösa, andliga, målsättningar. Vare sig det bottnar i någon världsreligion, en tro på högre ­krafter i universum eller helt enkelt en djupt känd vördnad för naturen – eller för bara en viss plats i naturen. Vilka konkreta uttryck det tar sig vore värt att undersöka närmare.

Så, Johan Olof, vi tjänar absolut både ­mammon och Gud. Vi sköter skogen för att få pengar och en rik genbank och be­varade torpgrunder. Men också för något mer. Skogens andliga värden.

SKOGEN 10/2017

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons