Vi-skogen ska rama in Viktoriasjön

10 augusti 2010 En av de anställda på Vi-skogen vattnar småplantor med en slang. De ska användas till ett nytt staket, eller snarare en häck, ett så kallat "live-fence". Vi har just kommit till staden Musoma i norra Tanzania.

Vi-skogen ska rama in Viktoriasjön

Här ligger ett av de ”ATC” som drivs av den svenska biståndsorganisationen Vi-skogen i länderna runt Victoriasjön. Målet är ett grönt bälte runt hela sjön.

På dessa ”Agroforestry Training Centres” får traktens invånare se exempel på agroforestry där träd odlas i kombination med jordbruksgrödor. Småbönderna får också möjligheter att pröva de olika metoderna på centret, innan de provar på sin egen mark. Försök, förebilder och lärande, det finns likheter med Landskapslaboratoriet i Alnarp, Skåne, och med Eden Project i Cornwall, England.

Vi besökare är studenter på femte året av landskapsarkitektprogrammet på SLU. Uppgiften för vårt examensarbete: att föreslå förbättringar i parken.
I Musoma ATC finns en mängd odlingslotter som kantas av träd och det tillämpas växelbruk. Vi går in i en bananodling och sedan genom majsodlingen. På ett ställe har försök gjorts med att packa jorden olika hårt för att se hur det påverkar växtligheten. Packad jord kan vara en fördel vid sådd eftersom vatten binds hårdare.

Vi fortsätter genom en fruktlund med mango och papaya. Vår guide berättar att ett problem för odlingen är traktens apor som äter på växtligheten. Det låter betydligt mer exotiskt än de mördarsniglar som ställer till med så mycket skada hemma.

Honey Processing Room står det på en skylt ovanför dörren till ett litet tegelhus. Ett av Vi-skogens mål är att kunna framställa honung i parken och om vi kikar in bland träden kan vi skymta bikuporna.

När vi kommer till arboretet får vi förklarat för oss hur träden används, en del binder kväve och kan därmed förbättra jorden. Vår guide poängterar också trädens många medicinska egenskaper. Årsnederbörden är ungefär lika stor som i Sverige men träden växer mycket fortare i det här klimatet. Ett träd som för oss ser ut att vara 20 år, kan vara enbart fem år. Ved och byggnadsvirke går alltså relativt snabbt att framställa.

Går det då att utveckla verksamheten? Efter två månader med intervjuer och work-shops, med Vi-skogens personal, med bönder på skolor och andra organisationer, har vi fått fram en del idéer. Vi tror bland annat att en tydligare entré är viktig och föreslår att den ska förläggas till en mer central plats i parken där man lättare kan nå hela området. Vi föreslår även att ett tegelhus utformas som en mindre bondgård ser ut i regionen. Tanken är att ett exempel på småskaligt jordbruk kan drivas i den delen av parken.
Mer kan också göras för att parken i framtiden ska få fler besökare. En systerpark, Vi-skogens ATC i Kenya, har lyckats bli attraktion i reseguiden Lonely Planet. Parken visar upp mycket av det som är typiskt med området. Även om turister inte är den viktigaste målgruppen hoppas vi att Musomas ATC i framtiden kan locka folk på liknande sätt.

Text: Sanna Ahrens och Tove Falk

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb