Vi kysser och slår ihjäl 

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
LEDARE. Skogsbrukare är som Kulneff. Om du gick i skolan på den tiden när man läste Fänrik Ståls sägner minns du honom säkert. Den ryske fienden och väldige krigaren: ”Han kysste och han slog ihjäl, med samma varma själ.” 
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Så gör även skogsbrukaren. Det är passionerade kyssar som delas ut på sidan 4 när vi frågar om man kan älska ett träd. Nästan alla som svarat – i huvudsak skogsbrukare – tycker att det är självklart. Bland svaren, varav vi publicerar ett urval, finns flera som jämför det älskade trädet med sin hjärtans kär. Och lika självklart är det ju för de allra flesta skogsbrukare att avverka hela skogar av träd när det är dags. Inget konstigt med det. Som att bonden gillar sina slaktdjur. Sådan är människan.  

För egen del skällde jag min far för ”lönnmördare” när han tagit ner lönnen som med åren hade ställt sig i vägen för den mer vidsträckta utsikten. Sedan, som vuxen, kom jag att ägna ett yrkesliv åt en näring vars affärsidé i stort sett är att odla träd och sedan såga eller mala trädstammarna och elda upp resten. 

Numera läser man inte Runeberg i skolan. Det finns andra värdegrunder att förmedla än patriotism och krigsromantik: Det finns en hel värld bortom krigarens att vara solidarisk med.  

Och skogen har följt med i den växande empatin. Tidigare har de flesta nöjt sig med att älska enskilda träd. Landmärken, minnesmärken, blickfång, suptallar, klätterträd, läketräd, vårdträd, jättebonsaitallar, örnbon, vårvita körsbärsträd, sälgar med humlesurr, levande pelare och biologiska monoliter. Numera älskar allt fler hela skogen. Inte minst de som har ett distansförhållande till den. 

Inte konstigt då att debatten om biologisk mångfald, klimatnytta, råvaruförsörjning och närmiljön blir en rätt giftig cocktail av fakta och känslor. 

För en och annan skogsbesökare med svampkorg blir skogsbrukaren ett förvirrande hot: ”Men plötsligt, mitt i glädjens stund, kom Kulneff som en obedd kund” och högg ner allt. 

En vacker dag kanske fler känner lite mer värme för odlandet och skördandet också. Tills det händer kan vi skogsbrukare och alla andra glädjas åt de stora träden som blir allt fler i skogarna. För det är jättarna som vi alla älskar mest. De är mäktiga och magiska och rika på liv. Samtidigt påminner de om människans lilla plats på jorden och vår lilla plats i tiden.  

Välkommen till en tidning om våra älskade träd! 

UR SKOGEN 6/2021

 

Opinion
Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons