Vi fann lyckan

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
SKOGENs ledare
Välkomna alla läsare, nya och gamla! Enligt undersökningen Orvesto Konsument var ni under årets första fyra månader 11 000 fler än samma period förra året. Totalt är det nu landets 117 000 mest hängivna skogsbrukare som läser SKOGEN.

Bengt EkEn tidnings uppgift är att peka på problem och vända och vrida på utmaningar. Att visa på bra lösningar, ge vägledande analyser och skänka inspiration eller visa på goda exempel. I det här numret tar vi upp allt möjligt från problem på virkesmarknaden till tekniknyheter och debatten om prissättning på skogskörning.

Annons
Annons

Men inför det här numret av tidningen tänkte vi också lite annorlunda. Vi funderade på något ännu viktigare: Vad är det som skänker glädje i den skogliga vardagen? Alla som är knutna till redaktionen fick tänka till och leta.
Vi fick inte plats med allt vi fann! Vi hittade förstås människor som utstrålade lycka för att de funnit en skogsskötsel som de brinner för. Den ene satsar på löv, den andre på den så omtalade lübeckmodellen.

Vi hittade en familj som struntade i kubikmetrar och prislistor och i stället vårdade sin eneskog. En annan familj som kunde glädjas åt att gården nu går in i släktens elfte generation! Ingen skogsbrukare saknar problem och utmaningar, men skogsägandets lycka har ändå många ansikten.

Vi fann också glädjen i att tävla. Både SM i Skog och Stihl Timbersports har avgjorts, tävla gärna själv med teorifrågorna från SM inne i tidningen! En skogsbrukare som vi hittade har tillfredsställelsen att köra med hästar, och ett gäng kulturintresserade människor fann ett yrkesmässigt utlopp för sitt engagemang just i skogen.

Den här gången handlar tidningen alltså mycket om ägandets, skogsskötandets och vårdandets stillsamma glädje. Men troligen har var och en av er 117 000 läsare en egen bild av vad som håller er kvar i branschen. Som de tekniska utmaningarna, de omvittnat trevliga människorna som av någon anledning flockas i skogssektorn, den fantastiska miljön vi får vårda eller det välstånd som  skogen kan ge.

Skogsbruket är ett företagande. Men medan bara 20 procent av den yngre generationen tar över ett normalt företag vid generationsväxling och 80 procent avstår, är siffrorna kanske de omvända för det enskilda skogsbruksföretaget. Skog är en fantastisk kombination av försörjning och fritid.

Nu tar vi på redaktionen ledigt en månad, vi ger oss ut och glädes vid och i den svenska skogen. I augusti är vi tillbaka med konflikter och tips och analyser och underhållning. Och mer av det där som gör livet värt att leva nära skogen.

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons