Vi fann lyckan

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
SKOGENs ledare
Välkomna alla läsare, nya och gamla! Enligt undersökningen Orvesto Konsument var ni under årets första fyra månader 11 000 fler än samma period förra året. Totalt är det nu landets 117 000 mest hängivna skogsbrukare som läser SKOGEN.

Bengt EkEn tidnings uppgift är att peka på problem och vända och vrida på utmaningar. Att visa på bra lösningar, ge vägledande analyser och skänka inspiration eller visa på goda exempel. I det här numret tar vi upp allt möjligt från problem på virkesmarknaden till tekniknyheter och debatten om prissättning på skogskörning.

Annons
Annons

Men inför det här numret av tidningen tänkte vi också lite annorlunda. Vi funderade på något ännu viktigare: Vad är det som skänker glädje i den skogliga vardagen? Alla som är knutna till redaktionen fick tänka till och leta.
Vi fick inte plats med allt vi fann! Vi hittade förstås människor som utstrålade lycka för att de funnit en skogsskötsel som de brinner för. Den ene satsar på löv, den andre på den så omtalade lübeckmodellen.

Vi hittade en familj som struntade i kubikmetrar och prislistor och i stället vårdade sin eneskog. En annan familj som kunde glädjas åt att gården nu går in i släktens elfte generation! Ingen skogsbrukare saknar problem och utmaningar, men skogsägandets lycka har ändå många ansikten.

Vi fann också glädjen i att tävla. Både SM i Skog och Stihl Timbersports har avgjorts, tävla gärna själv med teorifrågorna från SM inne i tidningen! En skogsbrukare som vi hittade har tillfredsställelsen att köra med hästar, och ett gäng kulturintresserade människor fann ett yrkesmässigt utlopp för sitt engagemang just i skogen.

Den här gången handlar tidningen alltså mycket om ägandets, skogsskötandets och vårdandets stillsamma glädje. Men troligen har var och en av er 117 000 läsare en egen bild av vad som håller er kvar i branschen. Som de tekniska utmaningarna, de omvittnat trevliga människorna som av någon anledning flockas i skogssektorn, den fantastiska miljön vi får vårda eller det välstånd som  skogen kan ge.

Skogsbruket är ett företagande. Men medan bara 20 procent av den yngre generationen tar över ett normalt företag vid generationsväxling och 80 procent avstår, är siffrorna kanske de omvända för det enskilda skogsbruksföretaget. Skog är en fantastisk kombination av försörjning och fritid.

Nu tar vi på redaktionen ledigt en månad, vi ger oss ut och glädes vid och i den svenska skogen. I augusti är vi tillbaka med konflikter och tips och analyser och underhållning. Och mer av det där som gör livet värt att leva nära skogen.

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

  Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.
 • Annons
 • Anders Dahlén

  Ladda med förnuft

  Kategorier: teknik, Batteri
  VARNING. Har du tänkt köpa ett batteridrivet redskap? Köp en brandvarnare samtidigt! Batterier på laddning är numera en av de vanligaste brandorsakerna.
 • Södra startar sin biometanolfabrik

  Kategorier: Södra, biometanol
  Södra gör nu första leveransen från sin fabrik, världens enda, för kommersiellt tillverkning av biometanol. Råvaran kommer från skogen.
 • Annons
 • granbarkborrebekämpning

  "Högstubbar ökar inte risken för granbarkborre”

  Kategorier: debatt, Lennart Svensson
  SKOGENdebatt. Nej Björn Särnmark, ett förbud mot högstubbar av gran gör inte att vi kommer tillrätta med barkborreangreppen, skriver Lennart Svensson, Skogsstyrelsen, i en replik.
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons