”Vi betalar bra för svensk björk”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Björkbestånd
Björken köps och säljs i flera riktningar över Östersjön. Foto: Kerstin Jonsson/SKOGENbild
EXPORT. Björkplywoodtillverkaren i Lettland expanderar och behöver allt mer björktimmer. Nu vill de köpa virke av svenska skogsägare.

Den lettiska tillverkaren av björkplywood Latvian Finieris expanderar och möter sam­tidigt ökad konkurrens om ­rå­varan från utländska aktörer. Bland annat importerar svensk massaindustri björk från Lettland. 
Nu satsar Latvian Finieris på att skapa råvaruströmmar i motsatt riktning. Genom sitt svenska dotterbolag Riga Wood vill de köpa björk av svenska skogsägare.

Annons
Annons

Owe Martinsson fungerar som företagets kontakt med svenska virkes­säljare.
– Latvian Finieris har haft behov av björktimmer i många år, men det har varit ganska okänt i Sverige, säger han.

Den lettiska björkplywood­producenten har ett årsbehov på drygt en miljon kubikmeter björktimmer fast mått under bark. På den svenska marknaden hoppas de inledningsvis kunna köpa 40 000 kubikmeter per år.
– Vi är beredda att betala 60 till 65 euro per kubikmeter fub vid terminal i Sverige. ­Kvalitetskraven kan beskrivas som måttliga, det vill säga minimilängd 2,7 meter, minsta toppdiameter 18 centimeter samt med kvistdiameter på max 40 millimeter, säger Owe Martinsson.

Efterfrågan på björkplywood ökar globalt och råvara av god kvalitet finns bara i en begränsad del av världen, poängterar han – i Finland, Sverige, Baltikum och västra Ryssland.
– Det går trögt att få fram budskapet i Sverige, nämligen att det går att sälja björk till ett bra pris till Lettland. Det beror på att konkurrensen om rå­varan i Sverige är stor och att skogsägaren ofta inte känner till vart hennes eller hans virke tar vägen efter avverkningen.

Faktum är att råvarubrist gör att svensk massaindustri importerar avsevärda kvantiteter björkmassaved från just Lettland och betalar då dubbelt så mycket som för den svenska, enligt Owe Martinsson.
– Den svenska björken får man ju ändå, resonerar man. Detta borde få svenska skogs­ägarföreningar och LRF att re­agera. Deras uppgift är väl att ta tillvara skogsägarnas intressen.

SKOGEN 3/2020

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Hjälp till att göra rutan säker

  Kör du skogsmaskin och har råkat ut för att säkerhetsrutan oväntat spricker? I så kan din erfarenhet bidra till att lösa ett mysterium - och minska risken för olyckor.
 • Annons
 • ”Prispress kan blåsa bort ungas framtidstro”

  SKOGENdebatt. Jag fick förfrågan om att skriva en krönika om ungas framtidstro inom skogsmaskinsbranschen. Sanningen är att den är ljus idag – men kan vara bortblåst i morgon. Det skriver Julia Björnfot, lärare på naturbruksgymnasium.
 • Arvsmassa hos granbarkborre kartlagd

  Forskare har lyckats kartlägga granbarkborrens hela arvsmassa. Det är ett viktigt steg mot effektiv, artspecifik bekämpning av skadegöraren.
 • Annons
 • Virkesmätning med AI får grönt ljus

  Kategorier: virkesmätning, Biometria, Asta
  Biometria inför nu AI som ett ordinarie inslag i virkesmätningen på vissa mottagningsplatser. På sikt leder det till sänkta kostnader för kunderna, uppger de.
 • Så stort är hyggesfritt skogsbruk

  För första gången har Skogsstyrelsen tagit fram statistik över hyggesfritt skogsbruk. Den visat att det bedrevs på 644 000 hektar förra året.
 • Annons