”Vi betalar bra för svensk björk”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Björkbestånd
Björken köps och säljs i flera riktningar över Östersjön. Foto: Kerstin Jonsson/SKOGENbild
EXPORT. Björkplywoodtillverkaren i Lettland expanderar och behöver allt mer björktimmer. Nu vill de köpa virke av svenska skogsägare.

Den lettiska tillverkaren av björkplywood Latvian Finieris expanderar och möter sam­tidigt ökad konkurrens om ­rå­varan från utländska aktörer. Bland annat importerar svensk massaindustri björk från Lettland. 
Nu satsar Latvian Finieris på att skapa råvaruströmmar i motsatt riktning. Genom sitt svenska dotterbolag Riga Wood vill de köpa björk av svenska skogsägare.

Annons
Annons

Owe Martinsson fungerar som företagets kontakt med svenska virkes­säljare.
– Latvian Finieris har haft behov av björktimmer i många år, men det har varit ganska okänt i Sverige, säger han.

Den lettiska björkplywood­producenten har ett årsbehov på drygt en miljon kubikmeter björktimmer fast mått under bark. På den svenska marknaden hoppas de inledningsvis kunna köpa 40 000 kubikmeter per år.
– Vi är beredda att betala 60 till 65 euro per kubikmeter fub vid terminal i Sverige. ­Kvalitetskraven kan beskrivas som måttliga, det vill säga minimilängd 2,7 meter, minsta toppdiameter 18 centimeter samt med kvistdiameter på max 40 millimeter, säger Owe Martinsson.

Efterfrågan på björkplywood ökar globalt och råvara av god kvalitet finns bara i en begränsad del av världen, poängterar han – i Finland, Sverige, Baltikum och västra Ryssland.
– Det går trögt att få fram budskapet i Sverige, nämligen att det går att sälja björk till ett bra pris till Lettland. Det beror på att konkurrensen om rå­varan i Sverige är stor och att skogsägaren ofta inte känner till vart hennes eller hans virke tar vägen efter avverkningen.

Faktum är att råvarubrist gör att svensk massaindustri importerar avsevärda kvantiteter björkmassaved från just Lettland och betalar då dubbelt så mycket som för den svenska, enligt Owe Martinsson.
– Den svenska björken får man ju ändå, resonerar man. Detta borde få svenska skogs­ägarföreningar och LRF att re­agera. Deras uppgift är väl att ta tillvara skogsägarnas intressen.

SKOGEN 3/2020

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons