”Verktyg finns men inte viljan”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Anders Pettersson
Anders Pettersson är näringspolitisk talesperson för Västerbottens allmänningsförbund.
ÄGANDERÄTT. Det grundlagsskyddade egendomsskyddet – gäller det även i fjällnära skogar? Det undrade Anders Pettersson retoriskt under Skogens dag i riksdagen.

Anders Pettersson är näringspolitisk talesperson för Västerbottens allmänningsförbund och bakgrunden är att Skogsstyrelsen efter den så kallade Änokdomen 2015 i allt högre grad nekar avverkning i fjällnära skog med hänvisning till höga naturvärden. 

Annons
Annons

Myndigheten har också ifråga­satt om skogsbrukandet i de fjällnära skogarna kan klassas som pågående markanvändning. Om det inte är det har markägarna nämligen inte rätt till ersättning. 
I fjällnära områden finns drygt 3 000 skogsägare. Sedan 2016 har markägare i dessa områden inte ersatts när deras marker klassats som skyddsvärda. Detta fick markägare att gå till domstol – och vinna. Mark- och miljödomstolen gick på markägarnas linje och ger dem rätt till samma ersättning som vid reservatsbildande. 

Skogsstyrelsen dömdes att betala 18 miljoner till skogsägarna, men har överklagat.
– Vi ifrågasätter inte att Skogsstyrelsen klassar skogarna som skyddsvärda, men vi vill att det grundlagsskyddade egendomsskyddet ska gälla. Vi har sett en mångfald av argument för att slippa betala. Det här har fått stora konsekvenser för enskilda näringar på landsbygden, sa Anders Pettersson vid seminariet Skogens dag i riksdagen som Föreningen Skogen var medarrangör till.
Han berättade om konkreta exempel:
– I Sorsele, där jag är verksam, har en barnfamilj som tagit lån för att flytta till en by och köpa en fjällnära fastighet drabbats väldigt hårt. Detsamma gäller en stor turistföretagare som driver en fiskecamp och tänkte bygga ut. Vi har även en drabbad renägare som vill kompensera för stora utfordringskostnader i samband med den besvärliga vintern förra året.

Herman Sundqvist som är generaldirektör på Skogsstyrelsen kommenterade och sade att ”man ska vara rädd om skattebetalarnas pengar” med hänvisning till att ersättning enligt reservatsprincipen innebär 125 procent av markvärdet, samtidigt som ett nej till avverkning kanske bara gäller i fem år. Saken behöver prövas i domstol, ansåg han.
Anders Pettersson hävdade dock att myndigheten har verktygen för att skydda skogen, men att viljan saknas.
– Det handlar om att människors grundlagsskyddade rättigheter kränks, sa han.

SKOGEN 5/2019

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons