Vem vill stå på menyn?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
När man pratar med politiker och lobbyister i Bryssel bjuder de på många historier i Bellmanformat. ”En tysk och en rysk och en Bellman”, som barnen brukar säga.

Den senaste jag hörde gick ungefär så här:
– EU borde ta ansvaret för skogsbrandbekämpningen, särskilt på vintern. Vår regering bryr sig inte, sa greken.
– På vintern? svarade svensken. Helt ointressant, försök tända eld på en snötyngd gran!
Då begärde Maltas representant ordet. ”Och vill förstås rösta ner oss nordbor”, tänkte svensken, men:
– Jag håller med Sverige, sa maltesen. Det är ­onödigt. Vi har ingen skog.

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN 5-2019Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova 3 nr för 149 kr. Digitala utgåvor ingår»
Det kan tyckas knäppt att alla dessa länder ska leka familjeråd och göra så många saker tillsammans och på samma sätt. Irritationen märks bland svenska skogsbrukare efter olika beslut om spårbarhet, avverkningsnivåer, biobränsle, artskydd och vattenvård.
Som extrem handelsnation och handelsbransch behöver vi naturligtvis gemensamma regler kring export och import. Och man brukar säga att den som inte sitter med vid bordet står på menyn. Det är inte minst därför vi villigt gick och röstade den 26 maj.

Men Sverige behöver också aktivt driva miljö­politiken i Bryssel, nu mer än någonsin. Temperatur­ökningen är ingen tillväxtbringande välsignelse för svenska skogsbrukare. Insekternas och eldens ­härjande i Nord­amerika är ett varnande exempel. ­Sveriges, EU:s och världens klimatmål är dessutom troligen omöjliga att nå. Pressen kommer att öka.
När klimatpolitiken ställs mer på sin spets kommer EU och andra internationella samarbeten att ha två vägar att välja på i skogsfrågan: Antingen satsa lång­siktigt på förnybart eller bromsa skogsbruket för att fånga upp koldioxid snabbare. 

Det är inte länge sedan EU var nära att dra iväg mot den första lösningen (när man röstade om LULUCF).
Lyckligtvis har det genom åren visat sig att de svenska partiernas olika företrädare i Bryssel i första hand är en röst för det nordiska perspektivet. Partitillhörigheten färgar de så kallade mepparnas (members of parliament) arbete först i andra hand. Det är inte bara så att vi har snö på vintern, vi har visat på det nödvändiga med ett långsiktigt skogsbruk och en långsiktig skogspolitik.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

Att skogsindustrin inte kan sälja nyckelbiotopsvirke visar att skogsnäringen aldrig kommer vinna den internationella miljö­rörelsens hjärta. Därför behöver vi också prata direkt med de andra länderna. I ­Bryssel. Kompromisser kan göra vem som helst galen, men hellre sitta med vid bordet än att stå på menyn.

SKOGEN 5/2019

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Annons
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Annons
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Forskningsmedel till skog och naturvård

  Nu finns 18,8 miljoner kronor att söka till forskning och kunskapsspridning om skog och naturvård.
 • Annons