Vem vill stå på menyn?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
När man pratar med politiker och lobbyister i Bryssel bjuder de på många historier i Bellmanformat. ”En tysk och en rysk och en Bellman”, som barnen brukar säga.

Den senaste jag hörde gick ungefär så här:
– EU borde ta ansvaret för skogsbrandbekämpningen, särskilt på vintern. Vår regering bryr sig inte, sa greken.
– På vintern? svarade svensken. Helt ointressant, försök tända eld på en snötyngd gran!
Då begärde Maltas representant ordet. ”Och vill förstås rösta ner oss nordbor”, tänkte svensken, men:
– Jag håller med Sverige, sa maltesen. Det är ­onödigt. Vi har ingen skog.

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN 5-2019Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
Det kan tyckas knäppt att alla dessa länder ska leka familjeråd och göra så många saker tillsammans och på samma sätt. Irritationen märks bland svenska skogsbrukare efter olika beslut om spårbarhet, avverkningsnivåer, biobränsle, artskydd och vattenvård.
Som extrem handelsnation och handelsbransch behöver vi naturligtvis gemensamma regler kring export och import. Och man brukar säga att den som inte sitter med vid bordet står på menyn. Det är inte minst därför vi villigt gick och röstade den 26 maj.

Men Sverige behöver också aktivt driva miljö­politiken i Bryssel, nu mer än någonsin. Temperatur­ökningen är ingen tillväxtbringande välsignelse för svenska skogsbrukare. Insekternas och eldens ­härjande i Nord­amerika är ett varnande exempel. ­Sveriges, EU:s och världens klimatmål är dessutom troligen omöjliga att nå. Pressen kommer att öka.
När klimatpolitiken ställs mer på sin spets kommer EU och andra internationella samarbeten att ha två vägar att välja på i skogsfrågan: Antingen satsa lång­siktigt på förnybart eller bromsa skogsbruket för att fånga upp koldioxid snabbare. 

Det är inte länge sedan EU var nära att dra iväg mot den första lösningen (när man röstade om LULUCF).
Lyckligtvis har det genom åren visat sig att de svenska partiernas olika företrädare i Bryssel i första hand är en röst för det nordiska perspektivet. Partitillhörigheten färgar de så kallade mepparnas (members of parliament) arbete först i andra hand. Det är inte bara så att vi har snö på vintern, vi har visat på det nödvändiga med ett långsiktigt skogsbruk och en långsiktig skogspolitik.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

Att skogsindustrin inte kan sälja nyckelbiotopsvirke visar att skogsnäringen aldrig kommer vinna den internationella miljö­rörelsens hjärta. Därför behöver vi också prata direkt med de andra länderna. I ­Bryssel. Kompromisser kan göra vem som helst galen, men hellre sitta med vid bordet än att stå på menyn.

SKOGEN 5/2019

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons
 • vietnamesisk tallskog

  Exportländer drabbas hårt

  Kategorier: virkesmarknad
  VÄRLDEN. Tropiska länder tappade mycket av sin export till Europa redan i slutet av 2019.
 • Avsättningarna ökar

  De frivilliga avsättningarna ökade med nästan 45 000 hektar i fjol. Ökningen av formellt skyddad skog var 22 000 hektar.
 • Annons