”Vem vill jobba på ett sjunkande skepp?”

27 februari 2012 För Lennart Sjödin är det inte helt lätt att få tag i arbetskraft till sitt expansiva skogsvårdsföretag i Norrlands inland. Det finns familjer som vill flytta ut på landet, men då måste det också finnas arbeten som passar kvinnorna, och en fungerande samhällsservice. Här går utvecklingen åt fel håll.

Lennart Sjödin äger skogsvårdsföretaget Kvalitetsskog Norr AB i Fredrika.

Lennart Sjödin. Foto: Matts Bildström– Skulle arbetsmarknaden mer anpassas till kvinnorna tror jag inte att utvecklingen skulle se lika illa ut, menar Lennart Sjödin.

Arbetsområdet är hela landet och jobben är i huvudsak markberedning, röjning och plantering. Under säsong finns ett 90-tal skogsvårdsarbetare anställda.

–Uppdragen har en tendens att bli allt större och allt talar för att även entreprenörerna måste växa, säger Lennart. Samtidigt har arbetsmarknaden förändrats och blivit alltmer global. Men det finns ett visst motstånd mot utländska företag och arbetskraft i skogsbruket. Även om acceptansen har ökat är en del fortfarande rädda och misstänksamma mot sådant som är nytt.

Skogsvårdssäsongen innebär en extrem topp vad gäller efterfrågan på arbetskraft. För att klara av situationen samarbetar Kvalitetsskog med både svenska och utländska  underentreprenörer.

Lennart lyfter själv fram att det förekommit en hel del skandaler kring företag och  arbetskraft från andra länder.
–Det vore konstigt om det inte händer  saker ibland, säger Lennart. Det är ju inte helt lätt för ett utländskt företag att i alla lägen veta hur det svenska systemet fungerar, konstaterar Lennart.

Under årens lopp har han märkt att det vägs in både politik och värderingar som kan vara svåra att acceptera.
–Hur som helst är arbetskraftsinvandringen viktig för utvecklingen i Sverige. Inte minst för norrlandslänen där befolkningsminskningen är oroväckande. Andra idag riktigt heta industrisatsningar, typ gruvnäring och biltestverksamhet, kan snabbt hamna i samma sits som skogsbruket när det handlar om att rekrytera arbetskraft.

–I min kommun Åsele, som är en liten kommun, har man budgeterat att befolkningen minskar med 60 personer per år. Jag upplever att man i landet inte riktigt förstår hur viktig arbetskraftsfrågan är för att upprätthålla det välstånd och den infrastruktur som byggts upp. Till slut funkar det inte.

Läs hela artikeln i SKOGEN 1/12

Du som är medlem kan läsa hela reportaget och resten av tidningen på medlemssidorna.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb