Vem vill gå gratis i skogen?

2 maj 2011 "Gillar långa skogspromenader". Förr fungerade det i kontaktannonsen. Men vad händer om man kommer ut ur garderoben med sådana lustar i dag?

Vem vill gå gratis i skogen?

Man skrämmer den tilltänkte livs- och vandringskamraten: ”Han har säkert depressioner som han försöker gå av sig där ute.”

Och i veckan kom åter igen beskedet att en skogsvistelse hjälper folk med utmattningssyndrom. De blir mer avspända, gladare, mer harmoniska, lugnare och mer klartänkta. Inte dåligt för en sväng i skogen!
Tänk om man kunde ta betalt för den medicinen. Och det är just vad forskarna på temaprogrammet Skog och Hälsa i Umeå funderar på: Hur ett litet familjeskogsbruk ska kunna sälja välgörande promenader i stället för, typ, massaved.

Det första tipset är att odla gles tallskog. De flesta utmattade försökspersonerna sökte sig till en gammal tallskog vid en sjö, men även en gles, ganska ung tallskog utan sjö fick många besök. Den gamla granskogen ratade besökarna, trots att där fanns en charmig bäck. En affärsidé blir alltså att odla och sälja ljus tallskog.

För den som vill sälja skogsupplevelser till människor som redan är glada och avspända finns massor med alternativ. Vi ägnar en stor del åt det här numret åt att lyfta fram både gratisupplevelser och affärsidéer. Naturturismen, ekoturismen och upplevelseturismen boomar. Allt fler markägare hoppar på tåget.

Gratis är ute. Folk låter termosen stå kvar i köksskåpet och bären torka in på riset. Professor em Lars Kardell noterade i någon studie att besöken i skogen minskade med en tredjedel på 20 år. Men det är gratisturismen som minskar!
Från Finland kom alldeles nyligen rapporter om att folk rör sig allt mer med motorfordon i naturen, inte bara där utan internationellt. I just Finland hade 17 procent av de vuxna rört sig motoriserat i naturen under ett år. Terränghjulingar ökar, terrängbilar ökar, terrängmotorcyklar ökar. Där som här finns det starka begränsningar för terrängkörning, men just det ökar möjligheterna att sälja dessa upplevelser. Svenska ATV-föreningens ambitioner att gå, eller köra, i snöskoterfolkets spår och skaffa egna leder, är en utmärkt satsning.

Bara fantasin och affärssinnet sätter gränser för hur skogen kan utnyttjas för upplevelser. 2011 är det internationella skogsåret. Vi ska berätta för hela världen om skogens vård och värden. Det gör vi bäst ute i skogen. Men där ute väntar inga skogspromenerande nykära stadsbor eller frigående barn på att få bli upplysta. Ska vi locka ut folk i skogen för att visa upp den så måste vi nog ta betalt.

Lycka till med din egen turistsatsning!

Text: Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb