Vem var det som ringde?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Skogstjänsteman samtal med skogsägare på ett hygge.
Skogsägare och skogstjänsteman diskuterar – men vem var det som tog första kontakten? Foto: Stefan Örtenblad/SKOGENbild
RELATIONER. Vems var egent­ligen idén att skogen skulle av­verkas? Skogsägaren och virkes­köparen kan ofta minnas olika. I  ett examensarbete på SLU har Johanna Strömberg studerat den delikata relationen mellan skogs­ägaren och köparen.

I tolv av 30 studerade affärer med ett sågverk hade skogsägaren och virkesköparen olika uppfattningar om vem som tog den första kontakten, men Johanna Strömberg kommer ändå fram till att det i ungefär sex av fallen blev affär tack vare köparens ”prospektering”, det vill säga hans eller ­hennes aktiva kontaktsökande.

Annons
Annons

De fem inköpare på ett sågverk som Johanna Strömberg intervjuade säger att de ser sig själva som både skogliga rådgivare och vad man kallar säljare, för köpandet har mycket gemensamt med en säljares arbete. De föredrar dock rollen som rådgivare. Det skogliga kunnandet kommer också väl till pass för att möta invändningar.

De kontakter som virkesköparen har byggt upp med skogsägare, vänner och bekanta är viktigt, enligt examensarbetet.
”Rykten går om att någon ­skogs­ägare planerar att köpa en ny traktor eller en annan som planerar ett generationsskifte. Sådan information nyttjas av virkes­köparna och utifrån den informationen tar man senare kontakt med den omtalade skogsägaren,” skriver Johanna Strömberg.

SKOGEN 11/2019

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons