Viljan att investera i nytt försämras. Restvärdet minskar när maskinen till slut ska säljas. Är det början på en ny epok där det blir mer attraktivt att rusta gamla maskiner än att investera i de senaste tekniska landvinningarna? Risken finns att det leder till sämre aptering och virkeshantering — och mer körskador.
Telefonsvararen går varm. Sakligt får den som ringer beskedet ”Nu är det många som ringer. Vi har placerat er i kö och svarar i tur-ordning. Du står fortfarande kvar i kön. Var god vänta.”
— Är det glapp i det där jävla lagret? Säg 325 000 kronor då. Jo, det var fel på hydrostatpumpen som gick rätt ner och kranbulten knäcktes. Rottnen har faktiskt droppat 150 000 kronor sedan i somras.
Fragment av ett kundsamtal hos Peters Skogsmaskinförsäljning i Skåre norr om Karlstad. Det är Peter Carlsson som kommit tillbaka efter en försäljningssväng till Tyskland. Mobilen som är ställd på vibration skakar så flitigt att den nästan hasar i golvet. Cirkusen kring begagnade skogsmaskiner är intensivare än någonsin tidigare.
— Visst har det varit trögt ett tag men nu lossnar det igen. Begagnat säljer rejält över hela landet. Det är till och med brist, främst på små skotare. Ju mer euron stärks i förhållande till kronan desto större intresse blir det att köpa maskiner från Sverige, säger Peter Carlsson, som är proffs på att ha full kontroll på hela maskinmarknaden, både begagnat och nytt. Det som händer i Skåre är en temperaturmätare på hela skogsbranschen.
Läs vidare i SKOGEN 3-10.
Text: Lars Davner lars@skogen.se