Vem har samhällsansvaret för alla i viltolyckor?

13 december 2016 DEBATT Kalmar län toppar statistiken i antal viltolyckor i landet. Hittills i år har det skett 3600 olyckor, redan 400 mer än förra rekordåret. Bara under ett dygn i november körde 49 personer på ett djur på vägarna. Flest olyckor sker i anslutning till stora utfodringsplatser för vilt utmed E22.

Vem har samhällsansvaret för alla i viltolyckor?

Viltolyckorna i länet orsakar stort lidande och höga samhällskostnader. Viltolyckorna kostar varje år över en miljard kronor i Sverige, baserat på vad bärgning, skador på bilen och självrisk kostar. Mycket resurser läggs också på eftersöket av allt skadat vilt längs vägarna där eftersöksjägare gör ett omfattande och ansvarsfullt arbete.

Vid Fårbo är koncentrationen av viltolyckor allra störst. Här har 34 olyckor skett hittills i år, vilket också har en förklaring. På båda sidor E22 finns stora utfodringsplatser. Som mest har det vid tre tillfällen lagts ut 36 ton sockerbetor på båda sidor vägen. Detta ledde för ett och ett halv år sedan till en polisanmälan mot en jaktentreprenör, ett ärende som fortfarande utreds.

I media har det rapporterats om olika orsaker till rekordökningen av olyckor, men tre uppenbara faktorer har saknats:

Utfodring med sockerbetor drar till sig stora mängder klövvilt.
Utfodring nära väg ger en högre koncentration av viltolyckor.
Utfodring ger en växande population av klövvilt.

Polisen har påtalat problemet för markägarna och deltagit på möte med viltdelegationen för att komma till rätta med problemet. Jägarsidan förespråkar viltstängsel, vilket skulle betyda mellan 5-600 färre olyckor per år mellan Oskarshamn och Västervik. Det skulle dock inte lösa andra problem som utfodringen orsakar: stora betesskador på skog och mark samt viltets hälsotillstånd.  Forskning visar att älgarna inte mår bra av stora mängder för viltet olämpligt foder, till exempel sockerbetor, och där utfodringen är som störst i länet är också kalvvikterna som lägst. Så länge vi har dessa milda vintrar är utfodring helt onödig. Klargöras bör dock att det är viktigt att skilja på utfodring och åtling, den senare behövs för jakt av till exempel vildsvin.  

Riksdagen fällde nyligen regeringens förslag på förbud mot stora mängder foder vid utfodring. Vi behöver ett förbud på denna ohämmade utfodring, men som nu tyvärr skjuts på framtiden. Det är ett stort ansvar politiken tar på sig. 

Det går inte att komma ifrån – det absolut bästa sättet att minska viltolyckorna är att sluta med utfodring och att minska viltpopulationerna.

Lars-Ove Johansson
Regionordförande LRF Sydost

Mats Berg
Polis i Kalmar län och länsansvarig i Nationella Viltolycksrådet
Polisens samordnare för eftersöksjägarna

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb