Vem är människans näst bästa vän i skogen?

10 februari 2016 Hunden är människans bästa vän. Särskilt i skogen, där katten står sig slätt som sällskap. Men vem är skogsägarens NÄST bästa vän? Skogen.se har hittat svaret.

Vem är människans näst bästa vän i skogen?

Skogsägarens näst bästa vän i skogen är numera datorn, eller telefonen. Vad man än vill göra finns det webbplatser som erbjuder enkla och vetenskapliga råd om skogsskötsel. Ja, nästan ännu bättre råd än grannens eller skogskonsulentens. Skogen.se listar de bästa gratissajterna med allt från lärorika men galna youtubeklipp till förklaringar av konstiga ord.

Vad vill du veta? Vilket trädslag du borde plantera? Hur du sköter skogen hyggesfritt? Vilken volym trädet framför dig har? Svaret finns några klick bort. Många av de här webbarna är branschsamarbeten som är gratis att använda. Lantbruksuniversitetet, Skogsforsk, Skogsstyrelsen, Skogsägarrörelsen, bolagen, Skogssällskapet, Föreningen Skogen och andra organisationer samarbetar kring många av dem.

Och flera av webbarna bygger på medverkan från uppåt hundra experter, framför allt forskare.

Hur ska jag göra här då?

Kunskap Direkt ger handgripliga råd om det mesta du vill göra i skogen. Från A som i Alskötsel till Ö som i Öva stamval vid röjning. Funkar på plats i skogen om du har uppkoppling. Gör-så-här,  instruktionsfilmer, beräkningsverktyg. Och populära övningar med för den delen, om du vill sitta hemma och göra fel i datorn så att det sedan blir rätt i skogen.

Fråga om ALLT

SkogsSveriges frågelåda får hjälp av 90 experter att svara på allt om skog. Skicka din fråga så svarar en forskare eller en praktiker på det mesta, om allt från knepig skogsskötsel till hur många pappersark det blir av ett träd. Experterna svarar med viss fördröjning men du kan söka bland närmare 7000 frågor som andra redan har ställt.

Fråga om mer än ALLT

Skogsforum lägger man ut en fråga och får svar från ännu fler, framför allt de som själva stått inför samma utmaning. Tusentals experter alltså.

Den stora boken

Skogsskötselserien är den stora läroboken om just skogsskötsel. Även den är gratis, den finns som pdf på nätet. ”Vad är kriteriet på en bra planta?” Här får du inte bara grundliga svar som bygger på den senaste forskningen. Du får även förklaringar och lite hänvisning till forskning om du vill gå vidare.

Vad har jag för märkvärdigheter på min mark?

Skogens pärlor visar vilka sevärdheter du har i din skog. Vill du hitta fornminnen och extra rika biotoper i din skog så har du kommit rätt. Kolla också hos Riksantikvarieämbetet, och på Skogsstyrelsens Mina sidor.

Allt du inte visste

Skogforsks kunskapsbank redovisar all kunskap från institutet. Här dyker nyheter om skogsskötsel upp när forskarna har fått fram dem. Eftersom informationen presenteras just som nyheter vet man inte i förväg riktigt vad man får för napp. Men om du regelbundet hänger här lär du dig en massa.

Måste för huggare och planerare

Jobba i skogen följer du antagliten redan om du jobbar med avverkning. Gör-så-här-råd till entreprenörer, maskinförare, manuella huggare och alla som planerar en drivning. Gott om filmer.

Förklarade ord

Har du doktorerat i skogsvetenskap? Om inte så stöter du nog på en del facksnack som är rena grekiskan. 8400 skogsord finns förklarade i Föreningen Skogens Skogsencyklopedi. (Skrolla ner till höger på sidan.) Skriv in ordet och läs förklaringen. En hel del bonuskunskap får man också för de vanligare orden. Så även ”skogsbilvägbyggnad” kan vara värt att slå upp – trots att du vet vad det betyder.

Webben som räddar ditt liv

Säker Skog ger praktiska råd för ett säkrare och effektivare arbete med motorsåg och röjsåg. En vinande sågkedja, ett fallande träd, en stam i kläm. Det är inget att leka med. Som bonus får du se youtubeklipp om hur man absolut INTE ska göra.

Vem har dödat mina träd?

Skogsskada är webben som hjälper dig att förstå vem som har gett sig på din skog. Det är inte alltid så lätt, vi hamnade på bäver när vi testade med en älgskada. Men man kan också få hjälp genom att ta direktkontakt med webbens experter på SLU. Mejla en bild och lite text. Dessutom finns det fakta om 200 sorters skador, nyheter på denna eländesfront och möjlighet att rapportera in egna skador till hjälp för andra. Snytbagge.se är en webbplats som du kan gissa vad den fokuserar på. Det finns även en webb om granbarkborrarna.

Vad står jag på för mark?

Lerig om fötterna? Markinfo är en kul webb om du är lite skogsnördig. Här får du reda på det mesta om marken som skogen växer på, huvudsakligen på rikstäckande kartor. Klimat och vegetation finns också med. Ta reda på det du vill veta om hur jordmån, berggrund, rörligt markvatten växlar i din del av landet.

Ännu mer råd om skogsskötsel

Skogsbolagen och skogsägareföreningarna har ofta intressanta sidor på sina webbar om skogsskötsel. Kolla aktörerna i ditt område!

Läs mer om skogsskötsel

Tidningen SKOGEN har många artiklar med det senaste eller det annorlunda i skogsskötseln. Om du är medlem i Föreningen Skogen kan du på ”Tips & Råd” få hundratals användbara artiklar. Kanske om att odla viltfoder eller snabbväxande trädslag? Eller helt enkelt söka intressanta artiklar i tidigare nummer i vår söktjänst.

Ajabaja

Skogens paragrafer berättar vad du inte får göra med din skog. Och kom ihåg att allt här i världen som inte är förbjudet är tillåtet.

Om du ska ta jobb i skogen

Skötselskolan består av en rad onlinekurser som man kan göra var och en på några timmar. Skogsbolagen och andra intressenter ställer krav på genomgången kurs för att man ska få arbeta åt dem, till exempel med plantering. Tyvärr är innehållet inte tillgänglig för vem som helst.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb