”Veckan då skogsägare fick återupprättelse”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den senaste veckan fanns det anledning för skogsägare att glädjas, anser Marianne Eriksson. Foto: Bengt Ek.
DEBATT. Tillsammans går det glädjande nog att göra skillnad. Marianne Eriksson, styrelseledamot i Föreningen Skogen, skriver i sin blogg om två färska fall där hon anser att skogsägare fått upprättelse.

Häromdagen fick jag besök av en gammal skolkamrat, tillika skogsägare i Offerdal. Hon var svart i ögonen, upprörd, kränkt och arg. En tjänsteman på länsstyrelsen hade tagit initiativ till att bilda ett 600 hektar stort naturreservat på Almåsaböndernas hemskog, kant i kant med det redan befintliga reservatet på 200 hektar.

Annons
Annons

Markägarna var helt emot det och nu hade landshövdingen kallat till möte. Det planerade reservatet skulle slå hårt mot skogsägarna. En av traktens yngre mjölkbönder (rödlistad art) skulle mista tre fjärdedelar av sin skog. En annan skogsägare skulle mista all sin skog.

När en skogsbonde vid ett tidigare möte uttryckt sin förtvivlan över vad hans barn som planerat att ta över gården nu skulle leva av blev tjänstemannens svar att ”…. skapa dig ett eget liv någon annanstans.”

Man kan tappa andan för mindre.

Så var det dags för möte med landshövdingen.  Men där var det annat ljud i skällan!  Landshövdingens inställning var tydlig. Man kommer inte att göra något emot markägarnas vilja.  Och den aktuella tjänstemannen var förflyttad till annan tjänst. 

Stämningen på mötet lär ha varit varm och positiv till skillnad från det tidigare mötets ”expropriativa” karaktär”.

Min skolkamrat var lyrisk och tacksam.

Och strax därefter kom nästa återupprättelse för skogsägarna: Förvaltningsrättens dom om Skogsstyrelsens webbpubliceringar.

Läs Marianne Erikssons blogg

 

Opinion
Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons