"Växjö stift sämst i klassen när det gäller röjning"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Inget lövinslag blev kvar efter Växjö stifts röjning, berättar skogsägaren. Foto: Göte Carlsson.
SKOGENdebatt. Det är med bestörtning som vi kan konstatera hur röjningen på stiftets/kyrkans mark strax norr om Unnaryds samhälle har genomförts, skriver skogsägare Göte Carlsson.

Det som röjarlaget tydligen har fått instruktion om är två gånger två meters förband mellan granarna och däremellan röjs nästan allt bort. Trots att det fanns hur mycket som helst av bland annat björk samt även av andra lövarter att spara. Stiftet har tydligen inte heller hört talas om RASE. Det är en välkänd beteckning för alla andra inom skogsbruket. Det förmodligen inte ledningen för stiftet känner till är att RASE står för rönn, asp, sälg och ek. Det ska sparas. Alla i skogsbruket vet detta. Men inte ledningen för stiftet! Tall var dock sparad sporadiskt. Nästan allt utom gran var bortröjt. Hur tänker stiftet på viltfoder?

Annons
Annons

Enstaka löv utefter bas- och allmänna vägar var dock sparade. Området gränsar dessutom till reservatet ”Lunnamossen”.

Det är därför med stor glädje vi ser att inom det privata skogsbruket har röjningar nära tätorten genomförts exemplariskt. (Skillnaderna går att se på bilderna nedan). Söder och öster om Unnaryds samhälle har röjning genomförts perfekt. I båda fallen har bland annat björk sparats med hänsyn till hur tätortsnära skogsskötsel ska se ut. Även naturvårdsmässigt och viltmässigt är detta goda exempel på hur det ska se ut. Dessa båda röjningsexempel placerar åtgärderna i topp. Stiftets utförande gör att man hamnar på sista plats. 

Men vi får väl ha överseende med stiftets röjningsutförande. För de lever förmodligen själva efter devisen: ”Fader förlåt dem, ty de veta icke vad de göra”.

GÖTE CARLSSON,  skogsägare i Järanäs, Unnaryd

 

 

 

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons