Vatten som lönar sig

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
Viltvatten
På fastigheten Selesjö i norra Östergötland har Skogssällskapet också anlagt ­viltvatten – SKOGEN skrev om viltvården där i nummer 9/2015. Foto: Stefan Hällberg
PRIORITERAT. Som Skogssällskapets arbete på Bredvik visar lönar det sig ofta att anlägga viltvatten – och ­förutsättningarna blir knappast sämre av att det går att få EU-stöd till såväl att anlägga våtmark som att sköta den löpande.

Att anlägga, återställa eller restaurera en våtmark ­räknas som en miljöinvestering som gynnar natur-, kultur- och rekreationsvärden och därmed hållbar utveckling. Storleken på stöden varierar, högst är det när det handlar om obrukad åker i anslutning till skog.

Annons
Annons

Eftersom det finns stort behov av våtmarker är de ett högprioriterat stödområde.
– För att få bidrag krävs att anläggningen görs så kostnadseffektiv som möjligt. Den måste ligga på rätt plats och göra så stor miljönytta som möjligt, säger Carl Pfeiff som är viltförvaltare på Skogssällskapet och som har arbetat med att anlägga våtmarker i över 25 år.

Genom anläggningsstöd kan markägaren få upp till 90 procent av de faktiska kostnaderna täckta, med ett ersättningstak på 200 000 kronor per hektar våtmark. I projekt där miljönyttan är särskilt stor kan taket vara 400 000 kronor och täckningsbidraget 100 procent. 

Läs mer om vatten som lönar sig i SKOGEN 9/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns en del att lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons