Kulturmiljölagen är en uppdatering av kulturminneslagen och har tillkommit för att göra det enklare att bedöma om kulturmiljöer har ett lagskydd. Alla lämningar som uppstått före år 1850 klassas nu som fornlämningar. Och som fornlämningar räknas ”lämningar efter människors verksamhet som har tillkommit genom äldre tiders bruk och som är varaktigt övergivna”.
Det kan vara gravar, milstenar, äldre boplatser, järnframställningsplatser, fångstgropar eller stenvalvsbroar. Yngre lämningar klassas som övrig kulturhistorisk lämning och skyddas av Skogsvårdslagen.
Under de senaste åren har många fornlämningar skadats av både stormar och av skogsbruket när man avverkat, men även skogsplantering leder till skador. Som SKOGEN skrivit tidigare når informationen ofta inte ut till dem som utför arbetet.
– Skogsstyrelsen gör regelbundna inventeringar tillsammans med Riksantikvarieämbetet. Den senaste sammanställningen från 2012 visade att 44 procent av alla fornlämningar som berörts av en avverkning hade skadats, säger Per-Olof Fredman, arkeolog på Skogs- styrelsen.
– Det finns stora regionala skillnader på skadenivån. Den största andelen skador finns i Norrland. Där är ändå andelen avverkningar med fornlämningar liten. Men oavsett om skadorna i Mellansverige relativt sett är lägre, behövs det utbildning och en attitydförändring i skogsbruket över hela landet, menar han.
Vid avverkning i område med fornlämningar skickar Skogs-styrelsen över ärendet till länsstyrelsen för handläggning. Länsstyrelsen skickar sedan ut råd samt en karta till markägaren och till ombudet om vilka regler som gäller.
Handläggningstiden hos länsstyrelsen kommer att bli längre än tidigare. Myndigheten arbetar med att lära sig tolka lagen för att kunna informera skogsägare på ett korrekt sätt. Exempelvis kommer de flesta lämningar efter gamla torp att klassas som fornlämningar.
Du kan själv söka information på Riksantikvarieämbetets fornlämningsregister på www.fornsok.se. Både forn- och kulturlämningar markeras på kartan med ett R. Men det kommer att ta tid innan Fornsök stämmer med den nya lagen.
Text: Siv Öberg
SKOGEN 6-7/2014