Etanol som motorbränsle
Ända fram till 1950-talet var etanol i förbränningsmotorer faktiskt tämligen vanligt. Då hette det motorsprit. Ett annat namn var lättbentyl. Gemensamt för de bägge namnen var dock bränslets blandning som utgjordes av 25 procent sprit och 75 procent bensin.
Vattenlösligheten är jämförelsevis hög jämfört med andra alkoholer. Därför binder den vatten som annars kan bilda isproppar.
Bioetanol är gjord av biomassa, till exempel skogsråvara. Bioetanol ska dock inte förväxlas med metanol, den giftiga träspriten.
Biodrivmedel är kontroversiella, inte minst ur en miljöaspekt. Men så kallad verifierat hållbar etanol bygger på att producenterna följer hårt kontrollerade miljöavtal. Brasilens sockerrörsodlingar för framställningar av etanol omfattar endast cirka en procent av landets odlingsbara jord. Dessutom ligger den närmaste odlingen mer än 250 mil från Amazonas regnskogar. Så kopplingen etanol-regnskogsskövling-matbrist är svår att göra enligt svenska BAFF, BioAlcoholic Fuel Foundation.
Utsläppen av fossilt koldioxid reduceras med 85 procent jämfört med bensin. Men etanol har inte samma energieffektivitet som bensin. Det innebär att större mängd etanol måste tillföras motorn jämfört med bensin.
I Sverige säljs redan E85, det etanolbaserade fordonsbränslet. Egentligen är namnet lite missvisande då bränslet finns i två varianter beroende på årstiden. Sommartid består E 85 av ungefär 85 procent etanol och cirka 15 procent 95-oktanig bensin. Under den kallare årstiden är blandningen 75 procent etanol och 25 procent bensin. Bensininblandningen underlättar kallstarter och vintertid är det alltså högre andel bensin i E 85 som då borde heta E 75.
Ren etanol suluförs inte. Trots att de flesta etanolfordon skulle gå utmärkt att sommartid köra på ren etanol, utan inblandad bensin, finns det dock inga tankställen i Sverige som saluför det.
ED 95 intressant. På sikt kommer även ED 95, alltså ”etanoldiesel” för tyngre fordon och traktorer, att bli intressant på marknaden.